Connect with us

Нюзрум

Тагарев с писмен отговор към депутат: Правителството препоръча затягане на мерките!

Published

on

Заради войната в Украйна военните складовете и базите за съхранение на оръжие и боеприпаси са с повишена физическа защита. Стартирани са проекти за изграждането на системи за пожари и наблюдение. Това посочва министърът на отбраната Тодор Тагарев в писмен отговор на въпрос на депутата Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Тагарев е разпоредил по-строгите мерки в публичните дружества „Снабдяване и търговия“, „МОБА“, „Интендантско обслужване“, „ТЕРЕМ“ и дъщерните му дружества още в средата на годината. Това се е случило след взривовете в склада за боеприпаси на частната фирма „ЕМКО“ край Карнобат. Тогава и правителството препоръча затягане на мерките.

Затегнат е контролът при работа с взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, достъпът и охраната на територията и съоръженията на дружествата. За да се предотвратят „производствени аварии и инциденти“, пише министърът и цитира своя заповед, която обаче не е била публично оповестявана в специалния раздел на ведомството.

„Няма данни за атентати или опити за атентати срещу „ТЕРЕМ“ или дъщерни дружества“, уточнява още Тагарев в отговора си до депутата от Ивайло Мирчев, който в питането си настоява за позицията на министерството дали трябва да има прокурорска проверка и дали ДАНС е имала данни относно „атентатите, извършвани в български военни заводи“.

Мирчев не уточнява за какви атентати и в кои заводи става въпрос. През 2021 г. година прокуратурата каза, че 4 от взривовете между 2011 и 2020 година във военни заводи – ЕМКО, два склада на ВМЗ „Сопот“ и „Арсенал“ – имат връзка с руското военно разузнаване (ГРУ).

В отговора си до Ивайло Мирчев министър Тагарев посочва, че приветства „комплексен подход за оценка на сигурността на българските фирми от отбранителната промишленост“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени