Connect with us

Импийчмънт

Румен Радев посрещна важен гост в президентството, окичи го с…

Published

on

Българската общност в Аржентина е мост между нашите две страни, заяви държавният глава Румен Радев, който удостои посланика на Република Аржентина у нас Алфредо Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен за приноса на дипломата в развитието и задълбочаването на двустранните отношения. На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобшиха от пресцентъра на Президентството.

В словото си на тържествената церемония, която се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, президентът Радев подчерта последователните усилия на посланик Атанасоф за задълбочаване на политическите връзки, разширяването на търговско-икономическите отношения и укрепването на приятелството между българския и аржентинския народ. Държавният глава открои значимия принос на дипломата в засилването на инвестиционния интерес на Аржентина към България, както и разгръщането на деловите и културни връзки между двете страни в период наситен с безпрецедентни глобални и регионални кризи.

Румен Радев изрази признателност за активната целогодишна подкрепа, която Аржентина оказва на българските антарктически експедиции. „След броени дни ние ще изпратим от тук, от Гербова зала, поредната полярна експедиция и отново ще разчитаме на вашето приятелство, сътрудничество и безкористна подкрепа“, заяви президентът.

Като акцент в дейността на посланик Атанасов държавният глава посочи тържественото отбелязване, което аржентинското посолство организира в чест на 90-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Аржентина. По думите на президента лекциите, които посланик Алфредо Атанасоф е изнесъл в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и УНСС са допринесли младите хора в България да усетят много по-близо Латинска Америка и Аржентина.

Посланик Атанасоф изказа благодарност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие и припомни, че Аржентина е първата страна от Латинска Америка, която установява дипломатически отношения с България. Като успехи в отношенията между двете държави по време на мисията си в България, той изтъкна подписването на нов меморандум между антарктическите институти на двете страни, посещението у нас на губернатора на провинцията с най-голяма българска колония в Аржентина, споразуменията за сътрудничества в областта на културата и образованието, политическите консултации между южноамериканската страна с българското МВнР и подготовката за провеждане на аржентино-българска комисия за двустранно икономическо сътрудничество.

„За мен е двойно признание да бъда посланик на моята страна в родината на моя дядо и да съм част от най-голямата българска диаспора в Латинска Америка. За Аржентина България е приятелска страна, с която споделя основни ценности като мир, свобода и справедливост. Чакат ни още недовършени задачи и съм сигурен, че тясното сътрудничество между нашите страни ще продължи и в бъдеще“, каза още посланик Атанасоф.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени