Connect with us

Импийчмънт

Гърми скандал: Партията на Радев първо ще роди евродепутати

Published

on

Докато Кирил Петков и Делян Пеевски яростно спореха в пленарната зала онзи ден, изненадващо близкият до Румен Радев политолог и стратег Александър Маринов даде заявка за нова формация. Без да крие, че тя е вдъхновена от идеите на президента, пише „24 часа“.

Истината е, че терминът кога точно тя да се роди, още не е изчислен

Защо тогава професорът, който 4 г. ръководеше създадения от Радев стратегически съвет на „Дондуков“ 2, огласи новината точно тези дни?

На 21 септември инициативен комитет внесе в Народното събрание заявление, че стартира подписка за референдум за запазване на Трети март като национален празник.

Евродепутатът Петър Витанов, професорите Искра Баева, Пламен Митев, Валери Стефанов, бившият шеф на БАН акад. Иван Юхновски, Георги Кадиев, Весела Лечева, журналистите Виза Недялкова, Явор Дачков, Велислава Дърева са сред членовете му. Там са и експрезидентът Георги Първанов, лекари, артисти и спортисти като Тервел Пулев.

Изтичащият 3-месечен срок (по закона за допитванията) от внасянето на заявката до вкарването на подписите е причина Маринов да обявява сега сдружаването. Но основните замесени не само не коментират официално темата, но и повечето признават, че е рано да се говори за нов политически проект.

А още при обявяването на комитета за референдума Петър Витанов изрично акцентира, че няма да прерастват в президентска партия. „С Радев имаме общо дотолкова, доколкото сме изразили подкрепа за запазването на националния празник. Това ни прави до някаква степен единомишленици по този въпрос. Де юре няма нищо общо. Този въпрос не бива да се политизира“, настоя Витанов. Идеята не е да правим политическа партия, а да защитим националния празник, каза той.

Именно сюжетът с референдума прави възможно свободното асоцииране на тази инициатива с името на Радев.

Ако обаче държавният глава не застане начело на подобно движение, бъдещето на формацията трудно би било успешно. Единствено президентът, който продължава да има най-високия рейтинг в държавата, може да даде устойчивост на такъв проект.

Затова и самият Радев според обкръжението му не искал да последва съдбата на Георги Първанов, който подкрепи като действащ президент подобно ново движение АБВ, което след финала на втория му мандат стана партия, но танцува само един мандат в парламента.

Най-благоприятно за календара на държавния глава би било властта днес да оцелее до редовни парламентарни избори през 2027 г., когато завършва и втория му президентски мандат.

Засега идеята на проф. Маринов е за гражданско сдружение, асоциирано с държавния глава.

Не правим нищо тайно,

Президентът обяви тази инициатива лично от Шипка, напомни Маринов, потърсен от „24 часа“. Ние не сме като тези, които твърдяха, че са правили „ала-бала“ с президента, и го употребиха, каза професорът.

Не сме плагиати и няма как да не афишираме, че идеята за движение „Трети март“ е на Радев и бе подкрепена от много граждански движения и отделни фигури с авторитет в обществения живот, допълва той.

И тъй като по думите му тази гражданска активност вече тече и видимо има ниша в обществото – очакване да се отстоява друг поглед към българската държавност, принципи на правене на политика и защита на националния суверенитет, най-естественият процес е да се създаде структура, която да работи по референдума. Тази именно структура ще бъде регистрирана като гражданско сдружение, обясни политологът и доскорошен пръв стратег на Радев.

А защо обаче ще се хвърлят толкова усилия за допитване, след като стана ясно, че идеята за смяна на националния празник 3 март с 24 май отпада от набелязаните промени в конституцията, Маринов обясни така: „Защото не вярваме на думи.“

Припомни, че още когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е заявил, че такава промяна няма да бъде подкрепена от ГЕРБ (и съответно няма как да мине), „ние призовахме в такъв случай да изтеглят проекта и да внесат нов, в който премахването на 3 март не фигурира“. Но нищо подобно не бе сторено.

„Те, ако искат, могат и през Кодекса на труда да го прокарат“,

каза Маринов пред „24 часа“. Той е убеден, че няма никакви основания след внасянето на подписите депутатите да откажат свикване на референдума по подобие на отхвърленото допитване на „Възраждане“ за запазване на българския лев. Тук няма противоконституционност, единственият вариант е това Народно събрание да се разпадне, преди да се гласува допитването, допуска с лека ирония политологът. Той самият не изключва и подобна хипотеза, след като „така юнашки всеки ден клатят лодката“.

Рано е обаче да се каже ще се роди ли и партия на основата на „Трети март“, обяснява професорът. Ако това се случи,

гражданското обединение ще продължи да съществува успоредно

Няма да се следва моделът на ГЕРБ – гражданска инициатива, която прераства в партия. Хората, обединили се зад тази идея, ще кажат искат ли политическа формация. Но Маринов не изключва хипотетично възможността за партийно строителство още напролет, така че формацията да се пробва на европейските избори в началото на юни.

Възможно е като гражданско сдружение „Трети март“ да издигне за евродепутати освен Петър Витанов, и Елена Йончева и Иво Христов, допуска един от идеолозите на новата формация. Двамата журналисти бяха част от първия президентски екип Радев, но отлетяха за Брюксел като евродепутати от БСП. И тримата обаче днес са във видим конфликт с Корнелия Нинова. Иво Христов затопли отношенията с държавния глава и според източници от „Дондуков“ 2 днес той отново помага в речите и изявите на президента.

Така се обяснява и активирането на идеята сега. А Маринов дори даде посоката, в която вече се работи. „Ние обсъждаме основните идеи, които след това ще се превърнат в устав. Срещаме се с хора, защото това развитие не е идея отгоре – много от тези, които бяха най-активни при събирането на подписите за референдума, сами настояха да се съберем от цялата страна хората, които са свършили тази работа. При това съвършено сами, без подкрепа на институции или партии. И да видим дали не е добре да се обединим, да си поставим общи задачи, дори на този етап само да направим необходимото, за да се случи референдумът. Това е в процес, който няма да се протака. Не виждаме смисъл да се бавим, нито изпитваме притеснения. Вълнува ни мнението на тези стотици хиляди, които подкрепиха идеята.

Не просто подкрепиха запазването на националния празник, а казаха: „Искаме в България политика да се прави по нов начин“

Което означава нови хора и структури, нов тип отношения между политиците и гражданите“, зададе посоката политологът пред „Фокус“.

Големият въпрос сега е дали така очертаната от него партия е „партията на Радев“, в чието инженерство президентът е подозиран още от средата на първия си мандат. Досега държавният глава умело се дистанцира от всякакви приписвани му проекти. (Кои стартираха на негов гръб – виж по-долу.)

Пробивът на Ваня Григорова на кметския вот в София и обединяването зад нея на видни фигури вляво, на които също се приписва партиен инженеринг под опеката на Радев, пък пораждат очакванията двата вида „гражданска и обществена енергия“ да се обединят.

Маринов – бивш шеф на Стратегическия съвет на президента и съветник на служебния му премиер Гълъб Донев, обаче не насърчава тази хипотеза. Отчита като безспорен успеха на Григорова. Но подчертава, че не следва да се търси механичен сбор на авторитети. Ако става дума за изграждане на една формация,

авторитетите трябва да са съвместими помежду си,

казва той. Не било самоцел в сдружението да се привличат хора с висок рейтинг. И въпреки че категорично поставя фокуса върху гражданското обединение около референдума „Трети март“, реално Маринов очертава и платформата на бъдеща партия:

„Ние се обявяваме за възстановяване на българската държавност и за определен тип социално-икономическа политика, която ще създаде възможност да се подкрепи малкият, семейният и средният бизнес – гръбнакът на средната класа. Да се създадат условия за истински народен и национален суверенитет. Защото в каквито и съюзи да участваме, важна е нашата собствена стойност и сила, иначе сме някакви просяци, които молят за подаяние.“

Оспорва идеята за ситуиране на такъв проект по оста ляво – дясно, тъй като в момента у нас е размито самото класическо понятие за това. „Ако се опитаме сред действащите партии да кажем кой е ляв и кой -десен, ще изпаднем в трудни спорове. Разбира се, когато стане дума за политики на управление на държавата, за мяра между ляво и дясно, вероятно ще трябва да се прецизира какво означава то в съвременните условия. Но не смятам, че самоидентифицирането като ляво или дясно е най-важното в случая“, обясни професорът.

Засега със сигурност първата крачка е свикването на референдума, а после създаването на сдружението. А някъде след март ще се види дали в „Трети март“ шият и партийно знаме.

Президентът, на чийто гръб се „родиха“ най-много политически проекти

Румен Радев може да бъде сочен като държавния глава, дал съзнателно или не тласък на политическите кариери на поне 4 формации (вкарали хора в парламента и дори в изпълнителната власт).

През лятото на 2020 г. вдигнатият юмрук на Радев и изречението “Мутри, вън”, с които той излезе на площада при протестиращите срещу тогавашния премиер Бойко Борисов и главен прокурор Иван Гешев, завъртяха колелото на новите проекти. От площада тръгна политическият път на “отровното трио” – скулптора Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, преименувало се след това на “Ние идваме”.

То се обедини с прерасналото в партия гражданско сдружение на Мая Манолова “Изправи се, БГ” и заедно влязоха в Народното събрание. А в кампанията Манолова правеше програмата си така, че да се озове на един площад с президента, демонстрирайки топли отношения.

Служебните кабинети на Радев са основна “люпилня” на кадри за политиката. Експремиерът Стефан Янев, който бе и военен министър при Кирил Петков, но подаде оставка, през лятото на 2022 г. създаде “Български възход”, която влезе в парламента. 

Най-успешна реализация до момента обаче имат Кирил Петков и Асен Василев. Двамата станаха по-разпознаваеми като служебни министри на Радев, но след летящия старт на “Продължаваме промяната” в парламента през 2021 г. и създаването на кабинета “Петков” влязоха в остър сблъсък с президента. “Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора. Беше грешка, че допуснах да откраднат надеждите ни за промяна. За съжаление, българите получиха лъжа. Ще надживеем тази шарлатания”, отрече се Радев от ПП миналата година.

Кабинет в сянка на Донев замени Стратегическия съвет

Стратегическият съвет на президента, начело на който беше проф. Александър Маринов, вече не функционира, става ясно от сайта на държавния глава. Той беше създаден с указ на Румен Радев през март 2019 г. и беше приет като правителство в сянка. Днес обаче явно е заменен от истинско правителство в сянка на “Дондуков” 2. То “излезе на светло” покрай политическите спорове около “Лукойл”, когато от президентството пуснаха съобщение, че бившият служебен премиер Гълъб Донев е събрал на заседание министрите от кабинета си заради цените на горивата. 

След края на втория служебен кабинет на Донев и той, и голяма част от министрите му бяха поканени да са в екипа на Румен Радев. А друга част от тях просто се върнаха обратно на “Дондуков” 2. Начело със самия Гълъб Донев, който преди изпълнителната власт беше секретар по демографска политика на държавния глава, а сега е началник на кабинета му. Сред съветниците и секретарите на Радев са Крум Зарков, Христо Алексиев, Димитър Стоянов, Илин Димитров, Росица Карамфилова, Явор Гечев, Александър Пулев, както и бивши зам.-министри като Пламен Славов, Екатерина Граматикова и Стефан Савов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени