Connect with us

Парламент

Депутатите решиха за „Страйкър“-ите, „Възраждане“ иска смъртно наказание за Тагарев

Published

on

Народните представители приеха окончателно Законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър“. При първото гласуване това стана с гласовете на 146 депутати, 53 гласуваха „против“, а 5 „въздържал се“, предава „Трибюн“.

При прегласуването 148 народни представители гласуваха „за“, 54 “ против“, а „въздържал се“ – 5.

По време на дебата Румен Гечев от БСП каза, че цената в договора е прогнозна и на практика няма как да знаем дали тази цена няма да се вдигне. Според него ние подписваме празен чек, и призова прокуратурата „много да внимава с тази сделка“. „Такива унизителни договори в друга страна в Европа и държава членка в НАТО не подписва“, категоричен е той. Гечев смята, че това не е договор, а е изпратена „заповед на баламите в тази държава“. Депутатът от БСП подчерта, че българската армия трябва да се въоръжи, но не по този начин и с такива срамни договори.

Николай Дренчев от „Възраждане“ също смята, че това не е договор, защото по думите му няма характеристиките на договор. „Това, което купуваме, да е необходимо на нашата пехота, защото е оставена със съветска техника, но за съжаление не сме видели това, което ще дойде в бойни условия“, поясни той. Според него ще похарчим „едни пари по много хазартен начин“. Ивайло Чорбов от „Възраждане“ пък коментира, че Тагарев заслужава смътно наказание. „Смятам, че за в бъдеше ако тази сделка се окаже не само неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев трябва да има дори смъртно наказание“, каза той. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев увери, че САЩ работи по този начин и с такива договори с 60 страни по целия свят. Той подчерта, че в договора има ясни срокове и напомни, че договорът предвижда и индустриално сътрудничество. Тагарев заяви, че по този договор са договорили най-добрите условия за нашата страна.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поздрави правителство, което е придвижило инвестиционен проект. Според него това е много сложна сделка и само могат да поздравят правителството, ако го реализират в срок. „Ние купуваме от стратегически партньор. Ние не можем да поставяме под съмнение дали това е правилно или не“, смята той. Радев коментира, че има притеснение по отношение на капацитета на „Терем“, където ще се извършват дейностите в бъдеще, но освен това открои като притеснение и за това дали имаме експерти.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че сделката се корени в служебното правителство, а не в сегашното, и призова за снизходителност. „Това е изключително важен проект за българската армия и се надявам да получи подкрепа в залата“, каза той и напомни, че България си плаща за индустриално сътрудничество, за планове и др.

Договорът предвижда закупуване на 196 машини „Страйкър“ и 15 спомагателни машини. Договорът предвижда индустриално сътрудничество, което е насочено към създаване на дългосрочни способности в „Терем“ и участие на българската индустрия в производството на машините.

Според внесения от Министерски съвет Проект за инвестиционен разход ще са необходими финансови средства от порядъка на 1.376 млрд. щатски долара без ДДС. От тях 1.210 млрд. щатски долара за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение с прогнозна стойност 65 000 000 щатски долара. Управляеми противотанкови ракети Javelin с прогнозна стойност 101 000 000 щатски долара. За вторите два проекта тепърва се очаква през 2024 г. Министерство на отбраната да получи проектодоговори. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Реализацията на договора се предвижда придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, участие в съюзни операции по колективен отбрана извън територията на страната от Сухопътни войски, поддържане на способности за ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи, изграждане на индустриален капацитет за поддръжка на придобитите бойни и спомагателни машини. В обхвата на договора е предвидено обучение на личен състав, доставка на учебни пособия за подготовка, доставка на първоначален комплект от консумативи и др. Предвидено е изплащането на средствата по договора да се случи в периода от 2023г. до 2027 година с определени годишни вноски.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени