Connect with us

Timeline

Кузман Илиев пред нервен срив: Това е заговор срещу България!

Published

on

Икономическият и политически анализатор Кузман Илиев излезе с остър пост в социалната мрежа. Гневът му е заради излезлия международен тест PISA, който показва, че България е на последно място в ЕС по математика, а по четене – на предпоследно.

Ето какво пише във Фейсбук експертът:

PISA го доказва: затъпяването е заговор срещу България

България е една от най-бързо топящите се нации в света. В света! До края на века – ще сме наполовина. Така както една личност има нужда от знания и пари, за да живее и просперира, точно така и една нация има нужда от духовно развити и знаещи хора с високи доходи, за да пребъде и напредва. Иначе изчезва, както се е случвало с велики народи.

Бедните държави трябва да са по-умни, за да ползват правилно оскъдния ресурс и да правят с по малко повече. И така да станат богати. И да завъртят колелото. Ако са глупави обаче стават лесна плячка на зложелатели. Виждали сме го в историята.

Първо, трябва да децентрализираме образованието – да го върнем близо до общините и местните общности, а не да го дирижираме от София.

Второ, трябва да създадем условия за професионално управление на базата и инфраструктурата – иначе ще продължаваме с неусвоените бюджети, пилеенето и източването през елементарни схеми. И хаос, много хаос. Разделението на труда значи, че е един е мениджър, друг – педагог. Рядко и двете без да има щета за децата. Не е въпрос само на пари – на правилно и ефикасно харчене е.

Трето, време е да се завърнат “стимулите” в училище – добри преподаватели да са мотивирани да са добри, а не популистки да вдигаме парите на калпак- резултатите показват, че няма на какво отгоре. Иначе ще си тънем в посредственост – аман от уравновиловки.

А през Възраждането местните общности събираха пари, за да наемат най-добрите учители за подрастващите, плащайки сериозни суми за качествената услуга! Даскал бе професия мечта и значеше будител – днес нещо между другото – като доброволчество.

Четвърто, образованието се случва през целия живот. Непрекъснато. И не е еднородна стока – повече пари, повече образование, по-добре – просто не става така!

Не го ли предадем като послание на децата, не вкараме ли повече гъвкавост в програми и подходи – ще имаме безкритично мислещи изпълнители, които няма да са адекватни на бързо променящата се среда. А без инициатива и проактивност, получаваме безволеви и слаби хора, които чакат друг да решава вместо тях. Или тарикати, надхитрящи безумната система. Може би това е целта?!

Пето, в училището и университета се залагат както успешните професионални кадри, така и бъдещите елитни спортисти, продукт на училищния и масовия спорт. Това е важно за общественото здраве и националното ни самочувствие – също предпоставки да надхитрим демографската катастрофа, която ни премазва.

Шесто, за образованието, здравето и парите всеки сам трябва да носи отговорност – идеята, че държава и политици ще мислят вместо нас води до бездънна пропаст. Ние сме корективът на политиците, а те – нашите служители. Абдикацията от мислене и самоанализ винаги струва скъпо.

Седмо, трябва да поощряваме предприемачеството и инициатива, не послушанието и бележкарството. Ако не си в калъпа, те мачкат от сутрин до вечер. Няма да издържат социалните системи на обездвижени хрантутници, които бълваме без угризения на съвестта година след година.

Осмо, обезателно трябва да премахнем идеологията от училища и университети, където да върнем науката. Иначе ще продължим за продуцираме социални активисти, които се борят с климатичните промени, спорят с биологията колко пола има и попържват хорото пред Народния театър, докато не могат един болт да завият, нито издържан логически текст -с аргументи и примери – да съставят.

Време е да си върнем националния идеал от Възраждането – успешните родолюбци от различни сфери т. нар. естествените водители, – да започнат да помагат на България и децата й. Да се погрижат за народа си – кой с каквото може. Не да демонстрират презрение към нацията си като че ли светът започва и свършва с тях или са богоизбрани. Не са.

Трябва да се действа бързо, защото дали има заговор срещу нас (отвън или отвътре), или от тъпотия и нихилизъм се заличаваме – резултатът е един: този, който виждаме всеки ден с очите си!

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени