Connect with us

Импийчмънт

Румен Радев размаха пръст на Срещата на върха: Компромиси няма да има!

Published

on

„Основното предизвикателство пред прехода към зелена икономика е да гарантираме, че тази трансформация няма да доведе до компромиси със стандарта и качеството на живот на гражданите и с конкурентоспособността“. Това заяви президентът Румен Радев на Срещата на върха за климата по време на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28). Държавният глава ръководи българската делегация на световния форум, който тази година се провежда в Дубай, Обединени арабски емирства, съобщават от пресцентъра на президенството.

„Екстремните климатични явления налагат решителни действия“, посочи президентът и подчерта, че справянето с тези предизвикателства изисква съвместни действия и цялостен подход, които да доведат до устойчиви нисковъглеродни икономически модели. По думите на държавния глава обаче постигането на въглеродна неутралност трябва да обхваща много по-широк спектър от цели, освен ограничаването на парниковите емисии. Той призова за прилагане на най-новите технологични постижения и даде пример с иновативните технологии за декарбонизация, представени на националния павилион на България в рамките на COP 28, който президентът откри вчера.

Държавният глава подчерта, че за да бъде преходът към нисковъглеродна икономика отговорен, е необходимо образователните, здравните и социалните системи също да бъдат адаптирани, така че да защитят най-уязвимите слоеве от населението.

Във връзка с очакваното решение по време на COP 28 за председателството на COP 29, президентът Румен Радев посочи, че България, като една от страните кандидати, ще продължи конструктивно и отговорно да търси компромис в процеса, след безпрецедентната ситуация, в която поради вътрешни противоречия и взаимно блокиране на кандидатурите, решение все още не е взето.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени