Connect with us

Нюзрум

В БНБ се къпят в пари! Само вижте какви заплати взимат

Published

on

пари

От БНБ излязоха с важна финансова информация, както и с такива, свързани с работни места в най-голямата ни банкова институция.

С приемането на Бюджета на БНБ за 2023 г. размерът на месечните възнаграждения на членовете на УС е определен, както следва: управител – 23 036 лв.; подуправители – 19 745 лв.; други членове на УС – 6582 лв. Това се посочва в отчета на БНБ за първите шест месеца на тази година.

Така разходите за възнаграждения на членовете на УС на БНБ възлизат на 832 хил. лв. към 30 юни 2023 г. при 722 хил. лв. към 30 юни 2022 г.

Предвид недостига на работна сила на пазара на труда, особено на високо квалифицирани кадри, сред основните приоритети през първото шестмесечие на 2023 г. продължи да бъде активното представяне и утвърждаване на БНБ като водещ работодател за професионална кариера в областта на финансите и икономиката, се казва в отчета.

От банката посочват, че са продължили да използват разнообразни платформи за публикуване на обявите за работа и да развиват сътрудничеството си с университетските кариерни центрове с цел популяризиране на свободните работни позиции.

През първото шестмесечие на 2023 г. документи за работа в БНБ са подали повече от 270 кандидати. През този период на работа са постъпили 37 нови служители, а броят на напусналите е 28, от които 7 поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

В края на полугодието текучеството на персонала е 3.1%, като се запази без промяна в сравнение със същия период на предходната календарна година. Числеността на персонала в края на юни 2023 г. възлиза на 913 души, пише pariteni.

Делът на служителите с висше образование е 77.7%, а на тези със средно – 22.3%. Броят на служителите, придобили образователна и научна степен „доктор“, е 32.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени