Connect with us

Парламент

Човек на Нинова взриви НС: Пореден унизителен договор! Обръщам внимание на прокуратурата…

Published

on

„Пореден унизителен и неясен договор за България. Обърнете внимание какво пише в споразумението – стойността е прогнозна, както при самолетите F-16. Това значи, че в момента стойността е 1.2 милиарда, утре може да е 7 милиарда, но не може да е по-малка. Това значи, че България подписва празен чек.“

Това заяви народния представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев за сделката за закупуване на американски бойни машини „Страйкър“.


Според него е наглост, че се предлага гарант по сделката да бъде американското правителство, при положение че все още България не е получила самолетите F-16.
„Щеше да получава България компенсации. Какво сме получили – нищо. Министърът на отбраната Тагарев каза за някакви 9 милиона, вчера в комисията казаха за 60 милиона. Ама това е наглост, ние не сме получили и 1 стотинка“, възмути се проф. Гечев.
Той обърна внимание, че бойните машини се произвеждат в редица страни от ЕС и България е можело да купи от тях, за да не се подлага на унизителни договори.


„Обръщам внимание на прокуратурата, много да внимава с тази сделка. Да не би някой от участниците в сделката за безпилотните летателни машини, които са свързани със семейството на Тагарев, да участват в тази сделка? Защото, ако е така, ще си има много работа“, подчерта социалистът.
„За пръв път виждам държава, която не фаворизира собственото си производство“, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев във връзка с информацията, че въоръжението на бойните машини „Страйкър“ няма да се произвежда в България.
Само да кажа на Тагарев, че приборите за нощно виждане на хеликоптерите „Кугър“ са български и превъзхождат многократно френските. Защо българското Министерство на отбраната обслужва чужди интереси и не фаворизира българското производство? За мен този министър е компрометиран, той е работил за чуждо правителство.
Той обърна внимание, че западни медии наричат тези бойни машини „ковчези“.


„Да не се окаже Вашата линия, Тагарев, различна от линията на народа? Защото ми се струва, че точно така ще се окаже. Оставка, Тагарев!“, обърна се в заключение Ченчев към министъра.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени