Connect with us

Нюзрум

„БСП да стоят далеч от банките“: Хампарцумян и Каримански взривиха ефира

Published

on

На банките в България им излиза скъпо да поставят боя във всяка касетка с пари в инкасо автомобилите, затова не такива не се слагат. Боята, която да прави парите неизползваеми при насилствено отваряне, не се произвежда у нас и ако практиката се въведе, в крайна сметка ще се плаща от клиентите на банките.

Тези пари са застраховани, затова основното нещо е да се запазят животът и здравето на охранителите. Това заяви Левон Хампарцумян тази сутрин в ефира на bTV в коментар за случая с тежко ранения охранител при въоръжен грабеж на инкасо автомобил в центъра на Благоевград.

Имаме няколко случая на година, което не е много, но като приемем еврото, ще стане различно, защото и мотивацията става друга, добави още по темата банкерът.

По отношение на бюджет 2024, Хампарцумян е на мнение, че „банките печелят доста, защото успяват да вдигнат лихвите по кредитите, а депозитите стоят там, където са били и преди две години“.

БСП да седят далеч от банките, видяхме, когато управляваха ’97-ма година какво направиха. Иначе аз съм малко по-оптимистичен за изпълнението на бюджета, тъй като в него има вградени буфери – тоест, дискрецията министърът на финансите да прави нещо, което още не е направил.

Ясно е, че дефицитните бюджети помпат инфлацията и я увеличават. Но този дефицит за какво отива, не можем да кажем. А новото богатство не се създава от бюджета, а от предприемчивите хора в България, категоричен е Хампарцумян. И добави:

Ако сме достатъчно гъвкави и реагираме бързо, бихме могли да имаме преимущества, иначе няма да е добре. Ако този дефицит, виждаме, че става трудно управляем, ще трябва да затегнем коланите. 

Този бюджет не предопределя как ще живее индивидуално някой, а рамките, в които държавата ще се развива в последната една година. На чиновниците им вдигат заплатите, те добре си живеят, ние трябва да мислим как да се увеличат парите за българската икономика.

„БСП винаги са готови с решенията. Те трябва да излязат с аргументирани данни за това как точно изчисляват. По-добре да не се занимават с банките, да си гледат социалната политика“, добави още и Любомир Каримански.

Още през 2023-та година трябваше да имаме един брутен вътрешен продукт, който 4-5 месеца по-късно е много по-висок. Имаме много голямо намаление на приходите и на приходите спрямо БВП, ако щете, допълни също той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени