Connect with us

Парламент

Големи новини от парламента: Пенсии и заплати скачат със…

Published

on

Със 135 гласа „за“ парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО. В план-сметката на общественото осигуряване е заложено увеличение на пенсиите и заплатите от средата на 2024 година с 11%, а максималният осигурителен доход се вдига от 3400 на 3750 лева, предава Блиц.

Работодателите ще плащат болничния само за първите два дни, а не за три, както е в момента.

Запазват се размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, както и размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд – 4,3 на сто.

Увеличават се разходите за осигуровки и на работника, и на работодателя. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2024 година нараства на 933 лв. 

Минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 януари 2024 година нараства на 933 лева.

По-рано днес парламентът прие на първо четене и проектобюджета на Здравната каса за следващата година, който е стойност над 8 милиарда лева. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, и ДПС, след като подкрепящите управлението обявиха, че са се договорили да прекратят споровете си около ръководство нова Здравната каса, като поискат оставките и на нейния управител и на избрания вчера подуправител. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени