Connect with us

Нюзрум

Експерти заплетоха голяма интрига с Пеевски и наследството на Доган

Published

on

Делян Пеевски ще стане премиер. Така, както е тръгнал, не виждам какво ще го спре, особено ако направи ДПС втора партия. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в студиото на Евронюз. Той и социологът Светлин Тачев коментираха процесите в ДПС. 

Делян Пеевски в момента неудържимо върви нагоре. Нещо повече – с него върви една енергия. Вълната от номинациите му за лидер на ДПС единодушно показва, че най-подредената, стегната, консолидирана и лоялна партия е ДПС. С подкрепа от една или две партии защо да не стане премиер, коментира още Харалан Александров.

Може би е дошъл историческият момент да има българин председател на ДПС. Това ще е много добре от гледна точка на идеята за либералната демокрация, която ДПС изповядва, категоричен бе той.

За групата на българските мюсюлмани едно от най-важните неща е функционирането на националната държава. И Пеевски започна да прави точно това – да бъде гарант за поддържане на националните институции и на националната държава под разрушителните удари на глобализацията, чиито изразители са „Продължаваме промяната“, които масово се възприемат не само от българските мюсюлмани като нещо временно и разрушително, коментира социалният антрополог.

Г-н Доган функционира като мета авторитет, като мета председател – по начина, по който Борисов и Пеевски са мета правителство, каза още анализаторът. Доган е онтологическият и окончателен гарант, затова че ДПС ще изпълни своята роля да стабилизира, за умиротворява, да произвежда заедност и да гарантира права и свободи на своя електорат и не само, каза Харалан Александров.

Той разви тезата си за мета правителство в лицето на Пеевски и Борисов и на парлемнтраните им партии. Те имат контролираща, насочваща, коригираща, на моменти наказваща роля – защото се карат и  хокат министри. Но преди всичко имат образователна функция – те се опитват да ги научат, когато онези направят някакво безумие, каза Харалан Александров.

Мисля, че като наближи ротацията ще бъдат тествани настроенията и ще преценят хората, които държат истинската власт, дали си струва да поддържат това нещо, каза още той.

Трансформацията в ДПС се забеляза още когато Делян Пеевски започна да излиза на преден план, да измества Мустфа Карадайъ – в това да говори от името на ПГ на ДПС, после той стана съпредседател, накрая стана председател на ПГ. Вероятно ще стане и председател на самата партия, каза и социологът Светлин Тачев.

Делян Пеевски е човекът, който ще получи наследството на Ахмед Доган, категоричен бе той. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени