Connect with us

Нюзрум

БСП приклещи Терзиев: Направи го или…

Published

on

Общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“ ще изискат от кмета Васил Терзиев да бъде направен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община към момента. Това заяви председателят на БСП-София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков ден, след като беше проведена първата експертна среща с представителите на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет.

„След толкова дълго управление на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ трябва да проверим какво е състоянието на Столична община и в каква обстановка предстои да работим“, каза Иван Таков.

Таков добави, че групата на Местна коалиция „БСП за България“ ще търси подкрепа от всички политически групи за внесения преди седмица доклад, с който възлагат на кмета Васил Терзиев да изготви правен и финансов анализ и финансово-икономически и технологичен модел за създаване на общинско предприятие „Чистота“.

„Това е един от нашите приоритети, които заявихме в предизборната кампания и съм доволен, че представителите на ПП-ДБ-СС вчера изразиха готовност да подкрепят този наш доклад. Това ни дава надежда, че наистина можем веднага да започнем да работим стъпка по стъпка за създаване на такова общинско предприятие“, каза Таков.

Съветниците от групата на Местна коалиция „БСП за България“ настояват час по-скоро да бъде проведена и работна среща с ръководството на „Топлофикация – София“.

Иван Таков отбеляза също, че на срещата вчера с представителите на ПП-ДБ-СС са установили сериозни различия, свързани с общинската икономика и най-вече засягащи общинските дружества и предприятия.

Заместник-председателят на групата на МК „БСП за България“ Ваня Григорова добави, че съществуват и някои сериозни разминавания по генерални структурни въпроси. „Най-сериозни на този етап изглеждат те в транспорта и пазарите, коментира тя. От ПП-ДБ-СС смятат, например, че всички съществуващи към момента дружества в транспорта трябва да се съберат на едно място. За нас това показва неразбиране на начина, по който функционира градският транспорт, както и отделните дружества в него. Виждаме и неразбиране за нуждата да се увеличат трудовите възнаграждения на заетите в градския транспорт, а то е задължително при нарастващия недостиг на кадри в сектора“, каза Григорова, цитирана от партийния пресцентър.

Григорова добави, че за МК „БСП за България“ е изключително важно комуналните услуги да се върнат в патримониума на Столична община.

„Донякъде вчера срещнахме разбиране от страна на ПП-ДБ-СС по този въпрос. Колегите заявиха готовност още отсега да започне изграждането на капацитет за управление на тези общински услуги. От изказванията им в предизборната кампания бях останала с впечатлението, че те имат много добър изграден екип с чудесни мениджърски умения. Затова сега е изненадващо и странно за мен твърдението им, че трябва тепърва да изграждат капацитет“, коментира тя.

За следващата експертна среща между представителите на МК „БСП за България“ и ПП-ДБ-СС Ваня Григорова се надява да има разбиране от страна на най-голямата група в СОС относно приоритетите на социалистите.

„Съвсем очевидно е, че по някои теми ние имаме много по-задълбочено разбиране на дейностите. Разполагаме с достатъчно авторитетни експерти с опит и колегите би трябвало да се доверят на нашите предложения за решения“, завърши Ваня Григорова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени