Connect with us

Парламент

Тошко смълча БСП: Толкова ви е акълът, но имате право да сте глупави

Published

on

Със 142 гласа „за“ и 60 „против“, без въздържали се, бюджетът на НЗОК за следващата година мина на първо четене в пленарна зала.

Още в началото „Възраждане“, БСП, ИТН, без изненада обявиха, че отново няма да подкрепят и на първо четене в зала бюджета на НЗОК. Така той мина с гласовете на управляващото мнозинство – ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Дори и минималната интрига около приемането му в петък беше прекършена, след като, докато вървеше дискусията в зала, в кулоарите лидерите на „сглобката“ обявиха, че вече имат договорка. По вече налагаща се петъчна традиция! В прав текст Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи и бюджета на Касата, и държавния бюджет. Вчерашният ден показал, че показването на мускули, говорилнята в пленарната зала не били модерни, добави той, предава ClubZ.

Най-интересната част от иначе предсказуемата дискусия се оказаха взаимните обвинения между БСП и ИТН – кой е по-, по- голям опозиционер.

Преди това през седмицата в поредица от демонстративни стъпки – бюджетът на НЗОК беше отхвърлен на първо четене и в комисията по здравеопазване, и в бюджетната. Мотивите на бюджетната комисия – увеличават се парите, но липсват предложения за реформи. (В здравната комисия не харесаха предвиденото прехвърляне на обществените поръчки за онколекарства от Министерството на здравеопазването към НЗОК, както и текстове от преходните и заключителните разпоредби, според които няма да се допуска откриването на нови болници или разрешения за нови дейности.)

След това вчера – около избирането от парламента на подуправител на НЗОК (за първи път, досега той се назначаваше от управителя, но сега получава сериозни пълномощия, близки до тези на титуляра) се разгоря минивойна – с размяна на тежки реплики, включително и ожесточение от първия ред между Делян Пеевски и Кирил Петков.

Още преди това от ПП-ДБ се бяха обявили против кандидатурата на Момчил Мавров (бивш началник на кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев и дългогодишен зам.-директор на болницата „Св. Георги“ в Пловдив) заради съмнения в корупционни практики. Въпреки това Мавров беше избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС и с любезното съдействие на ИТН и „Възраждане“, чиито депутати бяха в зала, но мнозинството от тях не гласува. Така против останаха ПП-ДБ и БСП.

Това даде днес и основания за дълга словесна престрелка.

Кой е по-, по-, най-голяма опозиция.
Фитилът запали с реплика Искрен Митев от ПП-ДБ като обяви, че от ИТН не могат да имат претенции по бюджета на НЗОК след вчерашното си поведение.

„Когато не гласувахте, направихте възможно един човек да бъде избран и да получите още от същото“, каза той.

Последва Гроздан Караджов от ИТН, който атакува действията на БСП вчера.

„С вашите негласове избрахте подуправителя на НЗОК – може да кажете, че сте се объркали, може да кажете, че искате да подкрепите кандидата. БСП винаги има позиция“, реагира Георги Свиленски.

И добави: „Така избрахте и Пеевски за председател на конституционната комисия. Г-н Караджов, ето го пултът, ако искате, мога да проведа инструктаж за начините на гласуване. Три са, няма четвърти. Когато ГЕРБ и ДПС загубиха коалиционния си партньор, вие много умело се намесихте, за да бъде избран зам.-управител на НЗОК“.

Това изясняване продължи и след като вече гласуването беше факт.

„Днес те се разбраха, а вие останахте излъгани“, обърна се към БСП Тошко Йорданов, докато обясняваше отрицателния си вот. В типичния си изящен стил той заговори за „кратки музикални форми“ на БСП към ПП-ДБ и добави: „Толкова ви е акълът, но имате право да сте глупави“.

„Колко време трябва да сте народен представител, за да разберете как се гласува, когато подкрепяш и когато не подкрепяш?“, запита отново в отговор Свиленски. „Не сте нито толкова умни, нито толкова влиятелни, колкото БСП. Станете на 130 години“, заключи той към ИТН.

Извън нараненото партийно его на по-малките парламентарни формации имаше малко изказвания по същество за качествата на предлагания бюджет.

„Става дума за пари, за много пари“
„Този бюджет остава далеч от перфектния“, обяви Георги Гьоков от БСП.

„Факт е, че той е подкрепен от част от социалните партньори. А заради гласовете на ГЕРБ в комисия не беше приет. Дали мотивите за това са били експертни, или са били водени от мотиви за разпределянето на порциите“, отбеляза той. Според него депутатите от ГЕРБ са имали задкулисни мотиви, като той направи връзка между това гласуване в комисии, избора на подуправител на НЗОК и увеличения бюджет на Касата.

„Става дума за пари, за много пари“, заключи Гьоков и посочи, че тази година бюджетът на НЗОК е 8, 168 млрд. лв., т.е. е увеличен с 1,136 млрд.

„Като се види тази сума, става ясно за какво е битката“, добави депутатът от БСП.

„Бюджетът на НЗОК е най-големият институционален бюджет, рекордно увеличен за следващата година. Зорът е кой ще управлява тези пари“, отбеляза в изказването си и Станислав Балабанов от ИТН.

„Няма как да го подкрепим поради липса на промяна в цялата философия на този бюджет“, добави той.

Сред недостатъците той видя „скромно увеличение на скрийнинг и ранната диагностика на заболявания, липсват политика за реформиране на дейността на НЗОК и за подобряване на здравния статут на населението“.

„Съмнявам се, че колегите от ГЕРБ, въпреки че са гласували против в здравна комисия, сега отново ще гласуват така. Замислете се“, призова Балабанов, малко преди новото споразумение в управляващата коалиция да бъде оповестено, че е договорено.

„Сложиха ви втори човек. Няма само вие да сте на входа към фарма мафията“
„Вашите некоалиционни партньори вчера ви сложиха втори човек, ще делите на две, толкоз. Не продължавайте да си мислите, че само вие ще сте на входа към фарма мафията“, обяви в реплика Гроздан Караджов от ИТН към Искрен Митев (ПП-ДБ).

Д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ обясни защо подкрепя бюджета.

„Този бюджет е увеличен. В тази ситуация не могат да се правят резки движения, промени. Устойчиво трябва да се стремим да направим нещо смислено за здравето на хората в България.

Има политики в бюджета – свързани са с превенцията и профилактиката. Политики, които са насочени към повече извънболнична помощ, повече профилактика – това е дългосрочна политика“, отбеляза той.

Според министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков с този бюджет „ще има оптимизиране на здравеопазването“.

Костадин Ангелов с атака към управителя на Касата
Накрая председателят на комисията по здравеопазването Костадин Ангелов реши да използва изказването си, за да атакува управителя на Касата Станимир Михайлов.

Той обяви, че от ГЕРБ, ако няма промени между първо и второ четене, няма да подкрепят текстовете, с които обществените поръчки на онколекарствата се прехвърлят от МЗ към НЗОК, както и текстове в преходните и заключителните разпоредби – срещу откриването на нови болници и нови дейности.

По втората точка Ангелов обяви недоумението си и обвини Михайлов в лобизъм. „При нас пристигнаха документи, с които управителят на НЗОК е дал съгласието си за нова частна болница във Варна с 500 легла в нарушение на съгласувателната процедура и въпреки становището на БЛС, че няма нужда от подобно лечебно заведение“, каза той.

Отрицателни становища имало и от УС на БЛС във Варна, и от Районната здравна каса – че не може да се осигури финансирането на дейности в нова болница. И въпреки това, обяви Ангелов, управителят на НЗОК подписал документ, с който дава положително становище за новото частно лечебно заведение. Същевременно имал и становище, с което подкрепя спирането на откриването на нови болници или нови медицински дейности във вече съществуващи, твърди Костадин Ангелов. Зарази двете противоположни становища от ГЕРБ нямало да подкрепят параграфи 11 и 16 от преходните и заключителните разпоредби.

За преминаването на обществените поръчки към Касата Ангелов пак се оказа, че недоумява – този път заради съгласието на министъра на здравеопазването.

„Буди недоумение реакцията на министъра на здравеопазването“, каза той.

Подобно решение било порочно, лишавало НС от правото на парламентарен контрол върху изразходването на над 1 млрд лв., които отиват за онкомедикаменти.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени