Connect with us

Timeline

Когато техните са на власт и човек да убият, ще се подмине. Когато са другите – петно по панталона е национална новина

Published

on

От Фейсбук профила на Кристиян Шкварек

Само ще припомня, че в изминали години, и при предишни правителства, за най-малкото нещо се съшиваше скандал („Гейт“), който после се разнасяше от разследващи журналисти, антикорупционни фондове и прочее с години.

В България съвсем наскоро действащ министър (Александър Йоловски, ел. управление) обвини един от политическите лидери (Кирил Петков) от управляващия кабинет в натиск заради обществени поръчки за 600 млн. лв., включително заплахи към него и дори към семейството му. В следствие на това Прокуратурата е образувала досъдебно производство, а от Главната дирекция „Жандармерия” му назначиха охрана.

Във всяка друга държава това щеше да е скандалът на годината, да се нищи из основи и най-вероятно да прекрати политически кариери. В България също щеше да е огромен скандал, за който Антикорупционният фонд да са пуснали поне 3 серии филм до момента, Комарницки да е нарисувал 5 карикатури, „Капитал“ да имат корица по случая, а „Богините“ на разследващата ни журналистика да са направили 10 репортажа и изписали 50 фейсбук статуса…

…ако правителството беше друго. Ако не беше на техните. Ако обвинените в натиск не бяха от „Добрите“. Ако цялата градско-либерална мрежа, барабар с всичките „разследващи журналисти“ и НПО-та не беше просто една лицемерна, платена, куха сбирщина партийни активисти. Хора, които не вярват в абсолютно нищо – нито „върховенство на закона“, нито в „борба с корупцията“, нито дори в „Европа“. В нищо, каквото и да било, освен в това, че техните трябва да са на власт. И като са там – да се крепят там. Затова и не очаквайте от този случай да стане дори наполовина такъв скандал, какъвто беше „средния пръст на Валери Симеонов“ през 2021-ва.

Когато техните хора са на власт и човек да убият, това ще се подмине. Когато другите са на власт – и от петно по панталона ще направят национална новина. Така работи тази мрежа, и затова да гледате филмчета на „Антикорупционния фонд“ или репортажи на някоя от „Богините“ е равностойно на това да си пуснете партийна телевизия.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени