Connect with us

Нюзрум

Гърми скандал: Ето кой се гласи да купи „Лукойл“

Published

on

Азербайджанската държавна петролна компания SOCAR е най-вероятният купувач на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас”, съобщава сайтът Narod.bg, позовавайки се на свой добре информиран източник от властта.

Интересът към сделката за придобиване бизнеса на руската компания от азерите датира още от миналата година, конкретизира информаторът.

Вчера стана ясно, че „Лукойл” е готова да продаде рафинерията в Бургас. Това гласеше официално съобщение на руската компания. В него се казва, че заради същественото изменение на условията за бизнеса на групата „Лукойл” в България компанията преразглежда стратегията. С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса, посочват руснаците.

За продажбата на „Лукойл Нефтохим” се заговори от началото на войната на Русия в Украйна. Една от версиите е, че с официалното излизане на руската компания от страната се цели да се осигури по-лесното намиране на финансиране на проекта за петролопровод между Александруполис и Бургас.

В края на април 2023-а азербайджанската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София. На присъстваха тогава президентът Румен Радев и азербайджанският му колега Илхам Алиев, който за пореден път посещава България. 

Същевременно от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) дойде новината, че SOCAR Trading Gas and Power получава и лиценз за търговия с природен газ на българския пазар.

От азербайджанска страна е проявен сериозен интерес към инициирания от България проект Solidarity Ring, който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

България и Азербайджан вече работят по възможностите български компании, които работят на газ, да получават горивото от Азербайджан при по-благоприятни условия, а заедно с Азербайджан готовата продукция да се изнася на трети пазари.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени