Connect with us

Гербери

Делян Добрев обяви обрат с дерогацията за руски петрол: Имам подписите на Борисов и Пеевски, Киро нека се бие в гърдите

Published

on

Европейската комисия насърчава България да отмени дерогацаията за руски петрол колкото се може по-бързо. България в последната година се превърна в четвъртия най-голям клиент за руски петрол в света. Това заяви на брифинг в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Една трета от този износ отива в открито море, където се претоварва на други кораби. Тази цялата работа започна да се разплита, за което получаваме сигнали от Европейската комисия, по-точно от еврокомисаря по финансите. Той ни насърчава колкото се може по-бързо да премахнем дерогацията“, обясни той.

По думите му, дерогацията е обогатила само „Луйкойл“ и режима на Путин и не е донесла никаква полза на българските потребители.

„Днес в 14.10 ч. в Брюксел като ключов говорител на Европейския центъра за политики Кирил Петков се е биел в гърдите и е казал, че той е този, който спира руския петрол“, каза Добрев и посочи, че по този повод той би подкрепил инициативите на ГЕРБ.

„Аз, заедно с бившия премиер Бойко Борисов, който е първият подписал се, Делян Пеевски е подписан на второ място, аз на трето, Йордан Цонев на четвърто, говорих по телефона с Христо Иванов, който заяви, че ако Борисов подкрепи тази инициатива и той би я подкрепил, внасяме законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по предлагане на ограничителните мерки и предлагаме дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 г. изцяло. Не от 1 март“, обяви Добрев.

„Надявам се този проект да бъде подкрепен от г-н Христо Иванов. Г-н Кирил Петков го подкрепи устно от Брюксел, като заяви, че той е този, който спира доставките на руски петрол в България. Наявам се докато лети обратно до България да не си промени мнението и ще подкрепи спирането на доставките на руски петрол за България“, добави той.

Очаква се този законопроект да се разгледа на енергийна комисия утре и предложението да бъде гледано в пленарна зала в четвъртък.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени