Connect with us

Нюзрум

Скандалът около „Пирогов“ се разраства! Съдът спря назначението на новия шеф

Published

on

Софийският градски съд е спрял вписването на новия шеф на „Пирогов“ д-р Константин Димов заради жалба на досегашния директор на Спешната болница д-р Валентин Димитров. От днес започва да тече 7-дневният срок, в който Министерството на здравеопазването може да обжалва решението на СГС.

Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД д-р Валентин Димитров беше освободен като член на Съвета на директорите заради констатирани нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“ е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка.

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники.

За изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс.

Най-четени