Connect with us

Спор(Т)но

Този Жорко Перхидролко ли ще става шеф на БФС? Заловиха го в афера с мъртви хора

Published

on

След фантастичния успех на женския национален отбор по шахмат на Европейското отборно първенство, отново дойде време за скандали в този спорт. Притежаващата към този момент лиценз от ММС „Българска федерация по шахмат 2022“ разпространи във вторник следобяд до медиите стряскаща информация относно предстоящата Генерална Асамблея на ФИДЕ на 17 декември. Там за приемане в структурите на световния шахмат ще кандидатства създадената в началото на октомври „Българска спортна федерация по шахмат“, която успя да извоюва участието на женския ни тим на Евро 2023. Неин председател е Милен Василев, а почетен президент Антоанета Стефанова, които са подпомагани в дейността си от „специалиста по спортно право“ без юридическа диплома Георги Градев.

Оказва се, че от тази федерация са пуснали до ФИДЕ неверни данни, като са замесили дори името на Веселин Топалов плюс още доста известни български шахматисти. „Като състезатели на това сдружение са посочени лица, които отдавна са починали, както и водещи наши шахматисти, нямащи нищо общо с „БЪЛГАРСКА СПОРТНА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ”. Особено фрапиращ е случаят с най-великия български шахматист Веселин Топалов. Узнавайки за грубата злоупотреба с името му, 19-ят световен шампион реагира с гневна декларация, категорично разграничавайки се от организацията на Василев. Подобна бе реакцията и на редица български шахматисти, сред които и национални шампиони, декларирали, че нямат нищо общо с тази т.нар. „федерация“, плод на спешен инженеринг с цел получаване на лиценз по „втория начин“. Същото сдружение е посочило за свои членове и клубове, които никога не са подавали заявления за такова. За председател на Съдийската комисия на това сдружение в документите към ФИДЕ е посочен почетният председател на съдиите у нас, най-титулуваният шахматен арбитър – Здравко Недев, който също няма нищо общо с новоучредената организация“, се казва в информацията на „Българска федерация по шахмат 2022“. И още – от сдружението на Градев и сие са записали, че „негови отбори са взели участие в международни състезания, проведени през август и септември“. При положение, че „Българска спортна федерация по шахмат“ е основана на 3 октомври тази година…“Разполагаме с всички документи по случая и ще сезираме компетентните органи“, завършва изявлението на Българска федерация по шахмат 2022.

Скандалът без съмнение е огромен и далеч надхвърля пределите на България, именно защото е замесено неправомерно името на един от водещите гросмайстори в света в последните 30 години. Без той да има идея за това!

Официална реакция от „Българска спортна федерация по шахмат“ все още няма, но във Фейсбук реагира считаният за неформален лидер Георги Градев (поне така излиза от предходните му постове по шахматни въпроси). Перхидроленият „специалист по спортно право“, който всъщност няма юридическа диплома, общо взето казва: „И другите правят така“. Като посочва, че „Българска федерация по шахмат 2022“ е записала пред ФИДЕ, че при нея са част от състезателките в националния отбор. Което не е притеснително, защото все пак тя притежава лиценза на ММС, но както и да е.

В поста на Градев няма и дума, обаче за основните въпроси – как и защо бе замесен световният шампион, най-голямото име в българския шахмат Веселин Топалов, и защо са записани като членове на федерацията починали вече шахматисти?. Каква е целта на тези откровени манипулации? Какво се доказва с това? Защо трябва да се пишат имена на хора, които са декларирали, че не искат да имат нищо общо с новосъздадената федерация? Не се ли опасяват в „Българска спортна федерация по шахмат“ от евентуална жалба или сигнал от другата федерация до компетентните органи?

Все въпроси, които логично изскачат след скандалните разкрития от вторник следобяд. И тук вече идва основният – какво ще стане, ако след тях ФИДЕ отхвърли молбата за членство на федерацията на Градев и сие? Ще бъде ли застрашено участието на българските шахматисти в турнири по света и няма ли да се върнем в изходно положение след толкова много години на международна изолация? Наскоро във Фейсбук Градев обяви, че „ФИДЕ и ЕШС решиха аз да управлявам българския шахмат до 17 декември, заедно с Николай Тодоров и Кирил Георгиев“. Ами щом е така, значи той като ръководител носи отговорност какво е изпращано във ФИДЕ и какво ще се случи на тази дата и какви ще бъдат последствията за българския шахмат при негативно решение на Генералната асамблея. И няма ли кичещият се с титлата на „спасител“ на този спорт у нас, всъщност да се окаже в друга, много негативна роля?

„Дойдох и оправих за три месеца шахмата, сега е ред на футбола“, каза наскоро в интервю Георги Градев. Перхидроленият „специалист по спортно право“, който няма юридическа диплома, явно притежава огромно самочувствие. Дали, обаче шахматът и футболът имат нужда от подобен „спасител“……

ТРИБЮН.БГ

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени