Connect with us

Парламент

БСП обвини Радев в немислимото: Правителството му задължи България да плаща половин милион долара на ден

Published

on

„Енергийният сектор продължава да бъде в критична точка. В момента „Лукойл Нефтохим“ така сте го притиснали, че е на ръба да продаде своите активи, без да се замисляте дали няма да изпаднем в криза с течните горива, точно както преди време изпаднахме в необмислена ситуация и криза с доставките на газ заради вашата некомпетентност, алчност и слугинаж.“

С тези думи от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов се обърна към управляващото мнозинство.

По неговите думи хаотичното вземане на решения в енергийния сектор, липсата на анализи и некомпетентност са довели до договори, които не защитават държавните интереси и затова БСП настоява за създаването на парламентарна комисия, която да разследва всички енергийни сделки на последните правителства и конкретно на сключения от служебния кабинет на президента Радев договор с турската фирма „Боташ“.

„По този договор България се задължава в следващите 13 години да изплаща такси, независимо дали получаваме или не получаваме количество газ. Към настоящия момент ние плащаме 5 млн. долара такси всеки месец, а от януари ще плащаме по половин милион долара на ден. В момента купуваме газ от гръцки посредници, където също плащаме за пренос и капацитет, но едновременно с това плащаме такса на Турция, която не ползваме“, алармира Гуцанов, добавяйки, че за 13 години България е задължена да плати за сделката над 2 млрд. долара и тези пари са дължими накуп, ако прекрати предсрочно договора.

Социалистът обясни, че в момента държавата потребява под 3 млрд. куб. м газ годишно, но с 1,850 млрд. куб. м от „Боташ“, 1 млрд. куб. м азерски газ и 1 млрд. куб. м газ от Гърция, България заплаща за малко под 4 млрд. куб. м. И подчерта, че този допълнителен 1 млрд. куб. м газ, който не ползваме, ще бъде платен от всеки един български гражданин.

„Това ли е диверсификацията, която правите – отново руски газ, но в пъти по-скъп?“, обърна се към управляващите Борислав Гуцанов.

Народният представител обърна внимание, че Европейската комисия също е започнало свое разследване на българските дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ заради договора с „Боташ“ и ако бъде установено нарушение, върху двете държавни дружества ще бъдат наложени огромни глоби. Гуцанов подчерта и изключително неизгодното условие на договора, според което България не получава достъп до газопреносната мрежа на „Боташ“, а турската страна ще се разпорежда откъде да купим и къде да разтоварваме закупените количества газ.

„Българските граждани имат право да знаят какви са щетите за България, кой им натресе този договор, с какви мотиви и аргументи е подписан, защо не са направени сериозни предварителни анализи и има ли елементи на корупция в него“, категоричен бе Борислав Гуцанов.

„Ако „Булгаргаз“ не бъде компенсирано, от 1 януари цената наистина може да скочи до небесата, но това ще се случи заради ГЕРБ и ПП-ДБ, които гласувахте над 400 млн. лв. в сегашния бюджет за това, но не си изпълнявате този ангажимент, само и само да си закърпите бюджета. Трябва да обясните и как така „Булгаргаз“ вече има -250 млн. в баланса си заради вашето изключително глупаво решение за тази такса, акциз, данък – така и не се разбра какво точно беше“, обърна се към управляващите народният представител от БСП Драгомир Стойнев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени