Connect with us

Нюзрум

След като ГЕРБ му посочи вратата, здравният министър излезе с позиция

Published

on

Здравният министър Христо Хинков заяви, че застава зад решението си за освобождаването на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

„Натоварен съм със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство. Когато получа доклад от структурата, определена със закон, в който са установени нарушения, водещи до финансови загуби в „Пирогов“ конкретно, аз като министър съм длъжен да предприема необходимите действия, в противен случай мога да бъда обвинен в безстопанственост. Заставам зад моето решение“, категоричен е Хинков.

Той отхвърли критиките, че става въпрос за политическа репресия.

„Заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена. Документите на предложения от мен нов изпълнителен директор са внесени в Търговския регистър по вписване едва на 4 декември. Процедурата по освобождаване на директора на „Пирогов“ изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новия изпълнителен директор. Законодателят е предвидил да няма вакуум. Финансовата загуба на „Пирогов“ в момента е 31 480 000 лева и се е увеличила със 7 млн. лева в сравнение с миналата година. Към момента размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано“, посочи Хинков.

Здравният министър подчерта, че случаят с получения одитен доклад за болница „Майчин дом“ е съвсем различен.

„По отношение на „Майчин дом“ всички наднормени вземания са декларирани по законов ред и след всички проверки, които бяха направени там, не бяха установени закононарушения.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени