Connect with us

Нюзрум

Правителството стяга армията! Отпуснаха малко над 28 милиона лева за модернизация

Published

on

Министерският съвет прие постановление, с което се одобряват допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г. за сметка на предвидените разходи в Закона за държавния бюджет на България за 2023 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

С приетия акт се осигуряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 28 298 960 лева, необходими за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура.

С друго свое решение от днес правителството одобри проект на меморандум за разбирателство между няколко страни за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“.

С одобряването на меморандума за разбирателство ще се предостави възможност България да се включи в програми за съвместно закупуване, поддържане и използване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана (GBAD). При придобиване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана същите ще могат да бъдат интегрирани към архитектурата на „Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО“ и ще бъдат част от единна системата за противоракетна и противовъздушна отбрана в Европа.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени