Connect with us

Нюзрум

Денков с извънредни новини за аферата „Лукойл“

Published

on

Акад. Николай Денков коментира твърденията, че българската „Лукойл“ е избягвала санкциите срещу Русия по време на брифинга му с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес в Гранитна зала на Министерски съвет, предава „Трибюн“.

„Когато излезе въпросният доклад и статиите, които го обсъждаха, няма доказателства, има предположения и внушения. И всички наши проверки показват, че Лукойл Нефтохим не е нарушил нито един български закон, европейски регламент и митническа разпоредба. Без да има ясни доказателства, аз не бих искал и медии, и политици да злоупотребяват с такива обвинения. Ако намерим следа за такова нещо, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас”, каза Денков.

По темата с дерогацията Марейд Макгинес заяви, че изключително силно приветства желанието на България да премахне дерогацията за вноса на руски петрол.

Еврокомисарят определи санкциите срещу Русия като най-сериозните, които някога ЕС е прилагала. „Колкото повече санкции, толкова по-голяма е възможността те да бъдат избегнати, тъкмо това се обсъжда и сега”, коментира еврокомисарят.

Министърът на финансите Асен Василев, който също беше на брифинга подчерта, че е налице огромен ръст на внос-износ на стоки с двойна употреба към Азербайджан и Русия, минаващ през България.

„Работим с ЕК да идентифицираме каналите и компаниите и те ще бъдат пресечени. Това ще бъде основен фокус в рамките на посещението ни на „Капитан Андреево” утре. Това е една от най-натоварените граници в света. Става въпрос за поток от стоки, които тръгват от други страни в Европа или стигат до такива”, каза Василев.

По думите му, около 20 000 са компаниите в Европа, които избягват санкциите срещу Русия, но проблемът е, че използват изрядни митнически документи. Затова съвместно с ЕК ще бъдат създадени механизми за пълното прилагане на 12-ия пакет санкции.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени