Connect with us

Нюзрум

КТ „Подкрепа“ учи Асен на нова математика под надзора на Денков

Published

on

Максималният осигурителен доход да се изчислява по специална формула според ръста на показатели като средната работна заплата, инфлацията и средния осигурителен доход – това предлага Конфедерация на труда „Подкрепа“ на Министерството на финансите.

След среща на бизнеса и синдикатите с участието на премиера Николай Денков беше създадена работна група, която да определи механизъм за актуализиране на максималния осигурителен доход според ясни критерии.

В бюджета за догодина е заложено той да бъде 3750 лева вместо досегашните 3400. От Конфедерация на труда „Подкрепа“ припомнят, че законовото изискване е максималната пенсия да бъде 40 процента от максималния осигурителен доход, което означава, че той трябва да достигне 8500 лева. Според експертните сметки на синдиката това може да се случи в следващите пет години.

Затова въпреки че принципното становище на „Подкрепа“ е за премахване на тавана на осигуровките, от синдиката смятат, че ежегодното му увеличаване все пак е стъпка в правилната посока, но е само един елемент от осигурителната система. И че трябва да се актуализират и размерите на различни обезщетения, например тези за отглеждане на дете, както и на други, свързани с осигурителния доход на работещите.

От „Подкрепа“ предлагат няколко варианта на механизъм за нарастването на максималния осигурителен доход. Част от тях предвиждат това да става според коефициент, представляващ средноаритметично от два индикатора – ръст на средната работна заплата и на инфлацията за отчетен период от 12 месеца. Друг вариант залага на прогнозни данни за ръст на тези показатели.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени