Connect with us

Парламент

БСП захапа Тагарев: Човек от Ваша семейна фирма печели над 10 млн. лв. от МО, не сте ли в конфликт на интереси?

Published

on

В качеството Ви на министър на отбраната, не сте ли в конфликт на интереси по сделка на Министерството на отбраната за безпилотни летателни системи TERES-02, сключена месец след избирането Ви за министър, след като съпругата Ви е съдружник с изпълнителния директор на една от фирмите, избрана за изпълнител?

Този въпрос към министъра на отбраната Тодор Тагарев зададе народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на парламентарен контрол.

Той уточни, че става дума за обществена поръчка за близо 9 млн. лв. без ДДС, спечелена от обединението „Български безпилотни летателни системи“, в което влиза фирмата „Телесис“ ООД, чийто изпълнителен директор е съдружник със съпругата на министъра на отбраната в „Прокон“ ООД, а самият Тагарев фигурира в сайта на фирмата като експерт.

„След подписването на споразумението между МО и обединението „Български безпилотни летателни системи“ в началото на месец юли т.г., имало ли е искане към МО от страна на изпълнителя за повишаване на договорената стойност на поръчката?“, попита още проф. Гечев.

След като министъра отговори отрицателно на първия въпрос, а по втория заяви, че искането на изпълнителя за индексация на цената не е удовлетворено, депутатът от БСП заяви, че не е доволен от отговора и поясни: „Първо, не е министърът, който ще определя аз, като народен представител, какво ще питам, такива коментари си спестете. Второ, човек от Ваша семейна фирма печели над 10 млн. лв. с ДДС от МО, как да не сте в конфликт на интереси?“

„Вие казахте, че е отхвърлено искането за увеличение на цената на поръчката. А как е отхвърлено? Има ли доклад от директор на Дирекция „Обществени поръчки“? Ако може да проверите за това, че член на Вашия политически кабинет с инициали Г.Б. е оказвал, цитирам, недопустимо вмешателство и грубо показване на всички правила за работа и политически натиск“. Има ли такъв доклад до Вашия заместник-министър? Между впрочем, окончателното рамково споразумение е подписано на 5 юли 2023 г., когато Вие сте министър. И минават 2 седмици и въпросните семейни приятели тичат при Вас и искат 21% увеличение на цената. И вярно ли е, че Ваш човек е тормозил Дирекция „Обществени поръчки“? Проверете и ако е така, моля да ме информирате за последиците. Нашата информация е, че е така“, каза още Румен Гечев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени