Connect with us

Парламент

След поредните крясъци: Депутатите избраха новия подуправител на НЗОК

Published

on

Проф. Момчил Мавров бе избран за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предава агенция Блиц. Той е номинация на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ бяха 83, нямаше „въздържал се“. Мандатът на подуправителя ще бъде до 30 ноември 2028 г.

При представянето на единствената кандидатура председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) посочи, че проф. Мавров има повече от 10 години професионален опит в системата на здравеопазването и в областта на управлението на здравеопазването, в управлението на НЗОК като председател на Надзорния ѝ съвет, в управлението на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, Пловдив, като заместник-директор по административните и икономически въпроси.

Номинацията предизвика дебат в пленарната зала, който продължи близо три часа.

Припомняме, че по-рано днес, от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) заявиха, че са против кандидатурата на проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, посочи, че групата на ПП-ДБ преди две седмици е взела решение, че не може да подкрепи този кандидат. „Това беше комуникирано с нашите колеги от ГЕРБ и ДПС и те, с пълното съзнание за това наше решение, днес с помощта на „Възраждане“ вкарват тази точка в зала. Сега очакваме „Възраждане“, като не участват в гласуването, да направят възможен този избор“, добави той.

След гласуването в пленарната зала се стигна почти до бой между депутати от ПП-ДБ и „Възраждане“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заедно със съпартийците напусна залата, заяви, че е възмутен от разигралите се сцени. Той разкри и как точно е станала договорката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за този пост с участието на Лена Бориславова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени