Connect with us

Нюзрум

Тагарев проговори след заплахите на Захарова: Това са просто нерви! Не мога да си представя какво ни готви Русия

Published

on

Изказването на Мария Захарова, заплахите й, са просто нервна реакция на това, че ние дадохме разрешение само за Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство. Трудно ми е да се представя какви ответни санкции Русия може да ни наложи, след като никой политик не ходи в Русия. 

Това коментира пред Нова тв военният министър Тодор Тагарев.

С тези 800 млн. лв. повече пари за отбрана в бюджета за догодина ще достигнем плана от 2018 година за 2% от БВП, което вече се разглежда като минимум, а не като цел за достигане за осигуряване на отбранителни способности в сегашната среда за сигурност, коментира той.

Румъния вече отиде на 2,5% от БВП, Балтийските страни повече от това, Полша вече задминава 4% като разходи за отбрана. Румъния много скоро ще има вече 40 самолета F16 втора ръка.

По-интересното е, че Румъния вече тръгна към придобиване на F 35, т.е. военните разходи зависят от усещането за заплахата от политическата класа.

Но колкото и да се заделя, ние винаги разчитаме и на съюзните способности евентуалния агресор да бъде възпрян, т.е. да не си и помисля да прояви агресия, но ако все пак я прояви, да се гарантира сигурността на Източния фланг, каквато е и нашата политика.

С тези пари, които сега даваме, започваме да модернизираме съществена част от нашата армия, така че тя да може да действа заедно с нашите съюзници, когато се наложи , а междувременно да тренира, коментира той.

Приоритет в момента са 3Д радарите за наблюдение и локация, системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, системи за противокорабни комплекси. В момента имаме стари съветски образци като радари, посочи той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени