Connect with us

Нюзрум

Топ професор алармира: На места ще се гласува 5 пъти

Published

on

„Когато се мислеше за машинно гласуване, мастните избори бяха изключени. Още тогава политиците казаха, че местните избори ще са извън скобите. Аз имам опасения не само заради готовността, а че заради естеството на местните избори ще има проблеми, които ще изникнат.

На места ще се гласува 5 пъти. Има три вида кметове – общински, районен и на населено място, има листа за общински съветници, както и преференции. Различните избиратели имат различна уседналост“. Това заяви пред БТВ проф. Михаил Константинов.

„Когато беше приет Изборния кодекс, беше предвидено използването на машини в местните избори. През 2015 година имаше машинно гласуване със 100 машини. Имаше решение да не се използват машини през 2019 година. Сега се връщаме на първоначалния вариант.

Да, софтуерът трябва да бъде преработен, ако това ни бъде възложено. Това трябва да бъде решено от Централната избирателна комисия“, коментира Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“, като уточни, че процедурата все още не е възложена от страна на ЦИК.

„Ако в сряда след вота на първи тур бъдат обявени окончателните резултати, ние ще имаме два дни, в които да подготвим машините за втория тур, за да могат да потеглят към секциите“, допълни той. Според бившия председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов, за да се гарантира готовността на машините за провеждането на втория тур на изборите за кметове, трябва да се промени денят на балотажа – да е след 14 дни.

Той добави, че в други държави в Европа периодът между първия и втория тур е двуседмичен.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени