Connect with us

Нюзрум

Топ професор удари по масата: Изборите трябва да се отменят!

Published

on

Броени дни остават до 29 октомври, когато България трябва да избере бъдещето си. Милиони хора ще се отправят до урните, за да дадат гласа си кой да ги управлява в следващите 4 години на местно равнище.

Какво да очакваме от този вот, какви са нагласите на хората, каква е ролята на кмета и на Общинския съвет, как са избрани кандидатите, има ли недействителни гласове у нас? На всички тези въпроси потърсихме отговор от математика проф. Михаил Константинов.

  • Математикът проф. Михаил Константинов коментира ексклузивно за БЛИЦ как ще се разпредели местната власт между политическите сили.

Думите на експерта са заснети в четвъртък (26.10), т.е. ден преди да гръмне скандала с манипулацията на вота, който вече добива нарицателното „кодгейт“.

Както писахме председателят на парламента Росен Желязков свика извънреден Председателски съвет в Народното събрание след пристигнал доклад от ДАНС.

От доклада става ясно, че два дни, след като ЦИК направи публично генериране на хеш код, който е единият от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка.

Това е грубо нарушение на закона и е начин за манипулиране на машините.

Потърсихме математика и днес за коментар. Ето какво каза той:

Пълна утилизация на машините. Съгласен съм с Делян Пеевски. Заради доклада на ДАНС изборите трябва да бъдат отменени. При такива условия не може да има избори.

Подобна ситуация имаше при Ирландия. Там тогава тотално премахнаха машините. В цял свят машините са премахнати. Брюксел е единственото място в Европа, където са останали, но Брюксел е град.

Най-четени