Connect with us

Нюзрум

Професорът, който винаги познава предрече съдбата на „сглобката“

Published

on

Изборите протекоха без съществени нарушения. В общинския съвет в София ПП-ДБ и ГЕРБ ще имат общо 36 съветници, което е достатъчно за удобно управление през мандата. Така наречената „сглобка” се повтаря с постоянство на всички по-ниски нива. Това каза пред NOVA NEWS математикът проф. Михаил Константинов. „Очертава се стабилно управление , тъй като в момента никой няма сметка да напусне „сглобката”, защото ще загуби. Предвиждам в близко време да няма предсрочни избори. Това е важният извод от вота”, каза Константинов. Според него на кметските избори няма недействителни гласове в голямо количество. „Недействителните гласове са съсредоточени в избора за общински съветници. Нищо ключово няма в недействителния глас, той просто непроизвежда резултат”, каза Константинов.

Той уточни, че според него ефектът от машините е катастрофален. „Разруши се доверието в изборния процес”, каза още той

Според Цветелина Пенева от обществения съвет към ЦИК изборният ден е преминал спокойно с неочаквано ниска избирателна активност. „Гласуваше се спокойно, нарушенията не бяха значими. Най-големите нарушения се случиха в края на изборния ден. Разбра се за секция, в която не са стигнали хартиените бюлетини, наложило се е такива да бъдат размножаване на принтер и написвани с номера на ръка от председателя на секционната комисия. С тези бюлетини са гласували около 100 избирателя. Това е станало с изричното разпореждане на ЦИК, да се доправят бюлетини. Около 4 часа в тази секция, в община Мездра, не е могло да се гласува”, каза Пенева.

Според нея 10% недействителни бюлетини е смущаващо число. Тя уточни, че по отношение на машинния вот има голямо разделение в обществото. „Има две българии, едната от тях иска да се гласува с машини, а другата се притеснява от това. Трябва да се намери решение и тези две тези да бъдат консолидирани. За мен проблемът не са машините, а как се управлява процесът -машинно гласуване”, каза Пенева.

Най-четени