Connect with us

Нюзрум

Депутатите с извънредно решение за цяла България

Published

on

Със 171 гласа „за“, „против“ – 34,  двама въздържали се  парламентът реши да бъде създадена временна комисия във връзка със споразумението между  „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“, подписано на З януари 2023 г. Предложението е на ПГ на „БСП за България“. Тя ще е от 12 души, по двама от всяка парламентарна група.

Временният орган ще работи един месец и трябва да изясни и анализира условията по споразумението и неговия ефект за енергийната система на България, както и сключените договори за доставка на газ в България през последните две години. 

„За“ бяха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. ДПС гласува „против“, двамата въздържали се депутати бяха от ГЕРБ-СДС.

За председател беше избран Жечо Станков от ПГ на ГЕРБ-СДС. Предложенията на БСП Борислав Гуцанов да оглави комисията и на „Възраждане“ за Йордан Тодоров не събраха необходимите гласове.

От ГЕРБ-СДС в състава на временния орган, освен избрания за председател Станков, влиза и Александър Ненков. ПП-ДБ ще бъдат представени от Радослав Рибарски и Венко Сабрутев. „Възраждане“ – Йордан Тодоров и Димитър Гюрев. ДПС – Рамадан Аталай и Хамид Хамид. „БСП за България“ – Борислав Гуцанов и Драгомир Стойнев, а „Има такъв народ“ – Павела Митова и Александър Вълчев.
 
По време на дебата Мартин Димитров от „Продължаваме промяната-Демократична България“, заявявайки подкрепа за комисията, попита как така служебно правителство с кратък мандат подписва дългосрочен договор за доставка на газ. Такива споразумения, които са свързани с дългосрочен ангажимент, не би трябвало да се сключват без консултация с парламента, смята депутатът.

Тези, които говорят за нуждата от санкция на парламента, забравят, че именно тяхното правителство скри плана за възстановяване, включи се в дебата Цончо Ганев от „Възраждане“.

Според колегата му Искра Михайлова договорът ощетява българската държава. Не е изключено тази комисия да доведе до силно рестриктивни мерки по отношение на бившия министър на енергетиката, отбеляза тя. Смятам, че този договор е изцяло отговорност на президента, защото неговият служебен министър го подписа, коментира и Стоян Таслаков от „Възраждане“.

Големият въпрос е свързан със стабилността на енергетиката в сектор „газ“, подчерта Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.  Важно е, според него, да се погледне до какво състояние бе доведен „Булгаргаз“ и то не заради мениджмънта. Държавата да подсигури дружеството с достатъчно ресурс, защото на 1 януари догодина цената на газа за българските потребители ще скочи много заради скъп газ, съхраняван в „Чирен“, поиска Станков. 

Ако „Булгаргаз“ не бъде компенсиран от държавата, цената на газа от 1 януари може да „експлодира“, съгласи се Драгомир Стойнев от левицата. Вие сте управляващите, ако цената скочи до небесата, ще бъдете виновни- вие и ПП-ДБ, изтъкна той. Трябва да обясните как така дружеството в баланса си има вече минус 260 млн.лв., настоя депутатът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени