Connect with us

Fake Harvard

Асен Василев призна за разговора с Борисов, хвърля оставка случи ли се това

Published

on

За оставката на здравния министър Христо Хинков намекна колегата му от финансовото министерство и съпредседател на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Асен Василев, предава БЛИЦ. Той обаче побърза да уточни, че не е негова работа да иска оставки.

Василев и Йордан Цонев от ДПС говориха заедно в парламентарните кулоари, обяснявайки, че са обсъдили приемането на бюджета.

„Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне с вече приетите от комисията данъчни закони утре в зала. Следващата седмица да се приеме големият бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене, за да може преди Коледа да се приеме големият бюджет“, настоя Василев.

„Въпросът е решен. Бюджетната процедура ще върви, тъй като е изключително важно да се приеме. Няма как бюджетът да стане заложник на шефа на която и да е болница“, настоя министърът.

„Ако не се приеме бюджетът, означава, че политиката, която аз водя, не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката. Един министър трябва да има абсолютна самостоятелност на политиката, която води, и хората, които назначава.

Но ако не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че това трябва да бъде подкрепено, той трябва да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата“, заяви Василев.

На уточняващ въпрос дали иска оставката на Хинков, той каза: „Не е моя работа“.

Той призна, че се е обадил на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За да му каже, че няма как бюджетът на държавата да е заложник на някой шеф на болница.

„Моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното за този министър е да си подаде оставката. не е моя работа да му я искам“, настоя Василев.

Министърът не вижда повод за протеста на културните дейци. „Бюджетът за култура е увеличен допълнително спрямо миналата година, с над 50 млн. лв. за сценичните изкуства и с 28, 5 млн. за музеи читалища и библиотеки.

Не виждам за какво протестират. Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, няма как да се случи“, поряза ги той.

„Г-н Василев много ясно ви каза, че ако един министър не събира подкрепа от подкрепящото го мнозинство, трябва да подаде оставка“, лаконичен бе Йордан Цонев на въпрос направил ли е финансовият министър някакви отстъпки по предложения от него бюджет.

„Не сме обсъждали нищо конкретно по бюджета и по данъците, защото вече сме го дискутирали в детайли. Дискутирахме само графика и стартирането на процедурата“, заяви той преди двамата с Василев да си тръгнат.

Най-четени