Connect with us

Олигархия

Bird: Бившият бос на Левски Тодор Батков е замесен в афера с черно тото и контрабанда на цигари

Published

on

Бившият собственик на Левски Тодор Батков беше замесен в нов голям скандал, свързан с черно тото. Юристът е станал съдружник през 2011 г. със съпругата на Коце Маца – Радостина, Явор Кюртев и Халед ал-Махамид.

За Кюртев и ал-Махамид има данни, че са свързани и с контрабанда на цигари. През 2012 г. директор на фирмата за няколко месеца е сингапурецът Динг Си Янг, сътрудник на боса на черното тото Дан Тан. Си Янг впоследствие е осъден на пет години затвор за черно тото.

Батков твърди, че не познава другите съдружници и „китаеца“, а е помогнал финансово на Коце Маца, за да стартира бизнес с „игри на щастието“, но след като той не потръгнал си поискал обратно заема и напуснал фирмата.

Общата компания на тази интересна група лица се казва VAS INTERACTIVE PTE.LTD. и е регистрирана на 29/11/2011, като тогава Кюртев записва дялове за 10 000 сингапурски долара, Радостина Хаджииванова е мажоритарен собственик с 55 000 долара, Батков с 15 000 долара и Ал-Махамид с 20 000 долара.

За директори през 2011 г. са назначени Костадин Хаджииванов – Коце Маца, Явор Кюртев и местно лице, което не е свързано с черното тото. От 28/03/2012 до 31/07/2012 директор е Динг Си Янг, който замества Хаджииванов. Това се вижда от фирмените участия на Динг Си Янг във фирмения регистър на Сингапур.

Батков напуска фирмата през 2016 г., но тя е активна и до момента, като собствеността е споделена между Явор Кюртев, Радостина Хаджииванова /съпруга на Костадин Хаджииванов – Коце Маца/ и Халед ал-Махамид, който има полски паспорт и е резидент в Дубай. Според данните в сингапурския търговски регистър тази фирма има две основни дейности – търговия с различни стоки без преимуществени продукти и разработка на софтуер и приложения (с изключение на киберсигурност и игри).

В регистъра на Сингапур се открива и друга фирма с подобно име – VAS TECHNOLOGIES PTE. LTD. където Хаджииванов е бил собственик от 2012 до 2017 г. Неговата дъщеря Александра Хаджииванова пък е собственик от 2016 г. на фирмата TEST IT PTE. LTD. с участие възлизащо на 100 000 сингапурски долара, информира сайтът Bird.bg, който преди това разкри и участие на Борислав Михайлов на рожден ден на шефа на черното тото – Дан Тан.

„Игри на щастието“
Потърсен по телефона Тодор Батков разказа, че през 2011 г. е помогнал финансово на Коце Маца, с когото били приятели, за да стартира бизнес с „добавена стойност“ през телеком услуги и по-точно „игри на щастието“.

Този бизнес през държавен телеком оператор в Сингапур не потръгнал, поради което през 2016 г. адвокатът си поискал обратно от Коце Маца заема, който бил „под един милион долара“, след което напуснал фирмата.

Най-четени