Connect with us

Нюзрум

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Москва, Киев и САЩ: Край на войната до дни!

Published

on

Представители на Москва и Киев дадоха най-оптимистичната си досега оценка за напредъка във водените от тях преговори за войната в Украйна, като заявиха, че е възможно до дни да има положителни резултати, предаде Ройтерс.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман отделно от коментарите на двете страни заяви, че Русия показва признаци на готовност да води преговори по същество за прекратяване на конфликта, взел хиляди жертви и принудил над 2,5 милиона души да напуснат домовете си.

Украйна е заявявала, че е готова да преговаря, но не и да се предаде или да приеме ултиматуми, припомня Ройтерс.

„Принципно няма да отстъпим по никакви позиции. Русия вече разбира това. Русия вече започна да говори конструктивно“, каза в публикуван в интернет видеозапис украинският преговарящ Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски. „Мисля, че ще постигнем някакви резултати буквално до дни“, добави той.

Членът на руската делегация на преговорите Леонид Слуцки заяви пред агенция РИА Новости, че преговорите са довели до съществен напредък. Според него може да се очаква в следващите дни двете страни да стигнат до обща позиция и да има документи за подписване.

Публичните коментари на двете страни бяха направени почти едновременно, на 18-ия ден на войната, започнала на 24 февруари, отбелязва Ройтерс.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени