Connect with us

Нюзрум

Става страшно! Русия призова България да преразгледа решението си за ракетите

Published

on

Руската страна, на фона на съобщенията за предаване на Киев на ракети за зенитно-ракетните системи С-300, призовава България да преразгледа решението за недопускане на нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество. Това казаха пред журналисти от Федералната служба за военнотехническо сътрудничество, съобщават руски медии.

От службата отбелязват, че в съответствие с член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за военно-техническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. прехвърлянето на трета страна на оръжия и военна техника, получени като резултат от двустранно военно-техническо сътрудничество е неприемливо без получаване на предварително писмено съгласие на Русия.

„Така става дума за поредния опит на българското ръководство грубо да наруши международните си задължения в областта на контрола над въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна. Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителен ескалация на конфликта и невинни жертви. Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допускат нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество“, посочват от службата.

Най-четени