Connect with us

Парламент

Депутатите решиха за ветото на Радев

Published

on

Народните представители отхвърлиха ветото на президентa Румен Радев за предоставяне на БТР-и на Украйна. Депутатите потвърдиха подкрепата си за Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това стана с гласовете на 161 депутати, 53 гласуваха “против”, а въздържал се” нямаше. При прегласуването 162 гласуваха “за”, 55 гласуваха “против”, а “въздържал се” нямаше.

Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и като в мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия.

Споразумението, с което даряваме около 100 БТР-ра от въоръжението на МВР с отпаднала необходимост, беше подписано в София на 8 август и в Киев на 13 ноември. Народното събрание ратифицира документа на 22 ноември.

Най-четени