Connect with us

Гербери

От последните минути! Борисов обяви: С Кирил Петков решихме…

Published

on

С Кирил Петков решихме, че няма смисъл 2 закона да се бият в парламента и да даваме шанс на опозицията да подкрепя единия или другия и след това пак да не си говорим 3 дни. Затова оттеглихме и двата проектозакона. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Направихме един междинен вариант, така че от една страна, че безпокойството на колегите, че може да се случи нещо за тези два месеца с цените на горивата, да отпадне тази опасност и в същото време, колкото се може по-бързо тази дерогация да свърши. Затова подготвихме един текст, който удовлетворява и двете страни“, каза той. 
Лидерът на ГЕРБ обяви, че той ще бъде внесен утре в парламента. И уточни, че това е вариант, който обобщава двата законопроекта. 

„Ще подготвим един текст, който удовлетворява и двете страни. В петък ще го внесем в парламента и ще го защитим. Това е вариант, който обобщава двата законопроекта и ни лишава от опасността, която колегите считат, че би имало. В един закон обобщаваме и техните, и нашите предложения, ще го подпишем заедно. Решихме за надпроизведеното от руската рафинерия до 31 декември ще бъде оставен междинен период, в който бензин и мазут ще бъдат изнесени за последно“, обясни той. 

„Трябва ли заради тези 2 месеца да внасяме такова огромно напрежение на пазара?“, попита Борисов. 

„Ако има сътресения, ще бъдат поети при управлението на премиера Мария Габриел“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Депутатът Делян Добре от поясни, че разликата между двата законопроекта е била датата в спирането на руския петрол. 

„Руският петрол се спира от 1 март, но от 1 януари се спира износът на всякакъв вид продукти произведени от руски петрол“, каза той във връзка с решението на двете партии и го определи като компромисен вариант. 

По думите на Радослав Рибарски двете коалиции се обединяват от желанието да не бъдат заобиколени санкциите. „За нарушаването им 20 милиона е първата глоба, 50 милиона – втората. Спира се износа на нефтопродукти, а рафинерията намалява количеството на руски нефт“, посочи той.

Най-четени