Connect with us

Гербери

Повод за радост в ГЕРБ – СДС! Деси Атанасова реже тортата

Published

on

Съюзът на демократичните сили стана на 34 години. Датата беше отбелязана в Народното събрание, където председателят Румен Христов почерпи за рождения ден съмишлениците от групата на ГЕРБ-СДС, предава „Трибюн“.

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова се включи в разрязването на тортата заедно с Христов.

Първоначалната организация, която дава началото на СДС, е създадена на 7 декември 1989 г. като коалиция от група неправителствени организации, възстановени стари партии и независими профсъюзи. Общата цел е отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България.

СДС става партия през 1997 след тежката Виденова зима и последвалите месеци на протести и политическо напрежение. През април 1997 оглавяваната от СДС коалиция Обединени демократични сили (ОДС) успява да спечели пълно мнозинство и създава правителство – първото след 1989 г., което изкарва пълния си мандат – от май 1997 до юли 2001 г.

След тежки години на разцепление, родило множество други партии и организации, автентичната десница – истинското СДС, влезе в коалиция с ГЕРБ преди изборите за Европейски парламент през 2019 година. През 2023 г. коалицията стана първа сила на парламентарните избори.

 „Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас. Толкова, на колкото е началото на разграждането на тоталитарната система. Толкова, на колкото е свободата на словото. Толкова, на колкото е стартът на дългия път на България към завръщането в свободния свят. Всичко това е СДС! Партията, която наистина промени България и постави стратегическите цели за развитието й, чиито плодове берем днес – членство в колективната система за сигурност-НАТО и в най-големия съюз на свободни държави със споделени ценности – ЕС. Честит празник, седесари! Благодаря, че подкрепяхте СДС и в силните му години, и тогава, когато се опитаха да го смажат и заличат. Благодарение на вас, това не се случи. Доверието ви е най-силният стимул да продължаваме да защитаваме ценностите и целите, заради които СДС беше създаден!“, казва Румен Христов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени