Connect with us

Гербери

Проф. Ангелов с извънредно включване в bTV насред разговор с Хинков: Не се крий зад мен като смокинов лист!

Published

on

„Аз не правя циркове, а си върша работата. Не може всички решения които вземам да бъдат съгласувани с политически лидери. Ако аз не взема тези решения, ще бъда обвинен в безстопанственост към Пирогов.

Представете си един зъболекар които трябва да се справи с много зъби. Стига до оголен нерв и пациента подскача. Такава е в момента ситуацията с „Пирогов“.

Този казус показва, че „Пирогов“ не е случайно място и показва преплитане на интереси. Аз съм стар кадър на Пирогов и преди 1989 година си беше стабилна болница“, това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков.

„Със съжаление отбелязвам, че през последните 10-15 години болницата запада. Не бива да се допуска напускането на професионалисти и екипи.

Това ме накара да сменя директора на „Пирогов“. Това е човек, които носи отговорност за болницата. Човекът, който отговаря за спазването на правилата по закон, е директора.

Когато се казва, че „Пирогов“ е в добро финансово състояние, трябва да ви кажа, че на предишния министър на здравеопазването му беше разрешено да сключи договор за 34 милиона лева. Когато теглите кредит и обявите само счетоводния заем, той изчиства всички задължения“, каза Хинков в сутрешния блок на bTV.

„Не мога да кажа дали този заем е изгоден за „Пирогов“, но той ще създаде огромни финансови затруднения за болницата. Той еднолично нарушава закони. Ръководил съм и друга болница и винаги, когато сме правили такива поръчки, аз съм носил отговорност за тях.

Към 30 септември 2023 „Пирогов“ регистрира положителен общ текущ финансов резултат в размер на 898 000 лв., но отчита натрупани загуби от минали години в размер на 31 408 лв.

Има сключен договор за банков заем, изплащанията на който не може да бъдат отчитани като финансова печалба. За сравнение натрупаната загуба към минали години към 30 септември 2022 г. е в размер на 24 370 000 лв. За отчетния период за 2023 г. спрямо същия за 2022 г. се наблюдава отрицателна тенденция и значително увеличение на финансовата загуба на болницата – 31 млн. лв., което е повече със 7 млн. лв. в сравнение с 2022 г.

Бих поискал съвет за смяна на директорите, но трябва да се разбере кой е извършителят на деянието. В момента директор на „Пирогов“ е д-р Валентин Димитров.

Имах доста колебания какво да правя. „Пирогов“ е чувствителна болница, но не е само там. Колебаех се, защото имах разговори с много хора.

Няколко пъти консултирах с проф. Костадин Ангелов смяната на шефа на „Пирогов“. Когато дадох доклада на премиера, той не ме спря и ми каза че ние си взимаме решенията. Отговорността е изцяло моя“, заяви Хинков и допълни:

„От проф. Ангелов идва най-голямата съпротива. Не съм разговарял с други политически лидери за „Пирогов“.

Няма да подам оставка за такова нещо, защото тя трябва да ми се поиска от премиера, които ме е назначил и да се гласува в парламента. Искаме да оздравим болницата и да върнем хората, които да се чувстват щастливи там.

Това, че след ротацията няма да бъда министър ме облекчава. Докато съм министър ще правя всичко възмоно за облекчаването на българското  здравеопазване.

Случая с „Майчин дом“ не е същия- там става въпрос за личностен и морален проблем. От всички проверки, които бяха направени досега, не бяха направени нарушения.

Не го обявих, защото нямах становището на прокуратурата. Има дребни нарушения, които не предполагат смяна на директора. Не исках да се създава проблем в майчин дом защото финансовото му състояние е доста по-добро от тована „Пирогов“.

Има доклад от НЗОК, че в „Майчин дом“ няма нарушения. Не защитавам директора на „Майчин дом“. Този проблем далеч не може да се сравнява със ситуацията в „Пирогов“. Това е некоректно“, каза Хинков.

В ефира на bTV по телефона се включи и председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. Костадин Ангелов, който заяви:

„Христо Хинков да не ме използва като смокинов лист и да се крие зад мен. Абсолютно недостойно е министър, който е собственик на болница като „Пирогов“, да говори, че е западнала. „Пирогов“ не заслужава такъв собственик. Тук директора няма никаква персонална вина, че е подбрана такава процедура.

Нека министър Хинков да обясни одита на АДФИ в Националния център по обществено здраве и анализи, след като е бил негов ръководител. Има или няма констатирани закононарушения, извършени от Хинков и какви са те“ , попита той. 

„След като Хинков е толкова в детайли запознат, лично той е диктувал констатациите в двата одитни доклада. Никой не е обсъждал тези констатации с мен.

Той няма хабер за нещата, който говори. Грижа на министъра е да положи всички усилия да капитализира болницата.

Тогава, когато се уволнява изпълнителен директор на „Пирогов“ това е много сериозно, защото е национална болница“, завърши Ангелов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени