Connect with us

Парламент

Управляващите със спешни мерки за Украйна! Даваме им още ракети, обучаваме техни военни и молим НАТО да ни пази

Published

on

Още ракети с отпаднала необходимост да бъдат дарени на Украйна – това предлага проект на решение, внесен в Народното събрание по-рано днес. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

В него се предлага България да дари на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип. Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се конкретният списък да бъде готов през януари или февруари, съобщава „Епицентър“.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.

Също така България ще дава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16. „Министерството на отбраната трябва да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната“, пише изрично в проекторешението.

От документа става ясно, че България ще поиска помощ от своите съюзници, за да пази небето си. Вносителите предлагат правителството да проведе преговори с НАТО за разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана.

На заседанието на комисията по отбрана, която се събра извънредно, за да гласува проекта на решение, се стигна до размяна на остри реплики. На него присъства заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който заяви, че България има възможност да обучава механизирана рота, като има подходяща база за настаняване, инструктори и полигони.

Николай Дренчев от „Възраждане“ заплаши колегите си с военен съд, а Борислав Гуцанов от БСП попита Запрянов дали не го е срам, че в „есента на живота си“ подкрепя подобни действия. Той настоя за оттегляне на предложението и предупреди Запрянов, че за всеки идвал Видовден.

„Въобще не се срамувам. Моята практика в армията е над 50 години. Всичко, за което говорим, е неизправно, не е възможно да бъде ремонтирано в България, документацията. Ако стоят, ще трябва да ги унищожаваме и да даваме пари. Подкрепям това предложение по съвест, нямам аспирации за политическа или административна кариера“, отговори Запрянов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени