Connect with us

Timeline

Тома Биков попари Асен с мощна закана: Заради твоята арогантност е, не се чуди повече!

Published

on

„Предложеният от министъра на финансите бюджет за култура за 2024 година изолира парламента и Министерството на културата при изготвянето му. В него бяха предвидени три увеличения – 50 милиона лева за сценични изкуства, 28 милиона за проекти на музеите, библиотеките и галериите и 9 милиона за филмопроизводство.“ Това написа във Фейсбук председателят на комисията по култура и депутат от ГЕРБ Тома Биков.

Той подчертава, че от тези увеличения само малка част от парите за сценични изкуства могат да бъдат ползвани за увеличаване на доходите. Първоначално 28 милиона лева е трябвало да отидат само за дейности на музеи и библиотеки. След среща между финансовия министър и представители на културни институти, Василев е склонил 13.5 милиона лева от тези пари да отидат за увеличаване на стандартите. Това означава около 6 процента увеличение на доходите, които средно са между 900 и 1100 лева.

Замразени остават средствата за археология, опазване на културно-историческото наследство, обществени медии и всичко останало свързано с дейности в сферата на културата.

„При приемането на бюджета в Комисията по културата и медиите, Министерството на финансите отказа да изпрати свой представител. Това беше една от причините бюджетът да бъде отхвърлен. Днес Василев се чуди, защо протестират дейците на културата. Моят отговор е – заради неговата арогантност и липса на каквато и да било чувствителност по отношение на националната идентичност. Между първо и второ четене на бюджета, Василев ще бъде бламиран в частта за култура и медии. Обещавам!“, написа Биков. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени