Connect with us

Нюзрум

Шефът на „Пирогов“ хвана министър Хинков в лъжа: Недопустимо е незряло е!

Published

on

Шефът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров отвърна на удара на здравния министър Христо Хинков, като направи разкрития за „Пирогов”.

Натрупаните 31 млн. дългове, за които министърът говори, не са натрупани сега, а в последните 20 години, във време, когато изобщо не съм бил в „Пирогов”, заяви д-р Димитров на извънреден брифинг в болницата. Зад гърба му застанаха всички лекари от спешната болница, които не са съгласни с решението на Хинков изпълнителният директор на „Пирогов” да бъде уволнен.

Твърденията на здравния министър, че „Пирогов” фалира, са инсинуация, категоричен бе Димитров.

Има две опасности. Едната са инсинуациите, че „Пирогов“ е пред фалит. Тези инсинуации за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър, коментира шефът на спешната болница.

„Колегите бяха притеснени, че няма да могат да си вземат заплатите заради фалит. Това са хора, които спасяват човешки животи. Това е първата голяма опасност пред нас“, подчерта той. 

„Втората опасност е, че хората вече се притесняват дали, като дойдат тук, ще получат адекватна медицинска помощ и това, за което са дошли“, опасява се той. 

„Инсинуациите са ясни. За времето, през което аз съм начело на тази болница, дружеството е на печалба. На 27 юни 2020 година постъпих на работа. До 31 октомври т.г. имаме над 1 млн. печалба“, каза той.

„Пирогов“ е институция, а лекарите са ангели. Всякакво замесване на „Пирогов“ в политически борби не е приемливо, защото в болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия”, заяви Валентин Димитров. Той призова прокуратурата да го провери. Ще поиска такава проверка да направят Асен Василев и одитни органи. 

„Тези всички хора с труда си, вдигнаха заработката на „Пирогов“ от 5 на 10 млн. лева, посочи колегите си Валентин Димитров. И заяви: „Когато някой напада и обижда болницата, обижда тези хора в бели престилки, които спасяват човешки животи. Ние не сме престъпници. Аз съм тук да ръководя процеси, не да извършвам престъпления“, подчерта той.

„Не съм викан в министерството, не са ми правени препоръки. Оказван ми е методичен натиск. Не съм съветван“, каза той.

„Не мога да намеря връзка между нищо. Политиката е различна игра от това при нас. При нас е живият живот. Моята позиция за Мустафа Емин, включително и тогава, беше че не искаме скандал. Всеки родител може да допусне грешка от притеснение за детето си. Възможно е. Тез хора работят под постоянен стрес. Всеки ги заплашва с нещо. Там нямаше да има скандал, ако хората бяха диалогични. Аз извиках ДБ с цялата им етична комисия, преди да стане скандалът и им казах „хора, това са нещата, дайте да направим нещата интелигентно, защото няма нужда от скандали и бунтове“, каза той.

По думите му хората от ДБ за били възпитани, но е настъпило мълчание после.

„Моите морални виждания и политическата игра са две различни неща. Нали знаете как дяволът чете Евангелието“, добави той.

Според него атаката е на лична основа от страна на проф. Хинков. Той добави, че много политически лидери са му се обадили, за да го подкрепят. 

„Обадиха ми се от лявото пространство, от дясното, от центъра. Няма да говоря с имена умишлено, за да не забравя някого. Получихме подкрепа от много места“, каза още шефът на „Пирогов“.

Изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров беше освободен от поста си във вторник от министър Хинков и на негово място беше назначен д-р Константин Димов.

ГЕРБ веднага реагираха и обявиха бойкот на правителството заради смяната на директора. Те поискаха създаването на механизъм за взимане на решения в „сглобката“, а Костадин Ангелов заяви, че одитът за „Пирогов“, станал причина за смяната на ръководството, бил „изсмукан от пръстите си“. Новият директор все още не е вписан официално обаче, тъй като процедурата е спряна от съда.

Междувременно прокуратурата започна проверка въз основа на одитния доклад.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени