Connect with us

Нюзрум

Министър на Радев взриви ефира с тези думи за „Лукойл“: Можем да повлияем на решението им

Published

on

Държавата разполага с много инструменти и може да повлияе на решението на „Лукойл“. Това обясни пред БНР Росен Христов, бивш служебен министър на енергетиката.

Ключово е компанията да бъде придобита от оператор, който може да гарантира доставките на суров петрол на конкурентни цени, да експлоатира и управлява рафинерията и да гледа дългосрочно на българския и регионалния пазар. Най-опасно за страната е, ако тя попадне в ръцете на спекуланти, заяви той.

Продажбата на „Лукойл“ не се извършва при спокойни пазарни условия. Понижава се пазарната стойност. В такива моменти се привличат инвеститори, които търсят бърза печалба и продажба на по-висока цена – едно изтискване на актива и впоследствие продажба. Това е негативно за България. Държавата може да контролира този бизнес с една ясна позиция какво се очаква от купувача. Целият район на Бургас зависи в голяма степен от функционирането на това предприятие. Въпросът е как държавата може да използва своите инструменти, включително и златната акция, за да контролира тази продажба. Да направи така, че купувач да е сериозна петролна компания и България да не изпита шок от поскъпване на горивата, обясни Христов: „Има условия, при които държавата може да въведе особен управител в компанията, но не мисля, че в момента това е необходимо и би помогнало по някакъв начин. Като цяло, ние не трябва да се месим в оперативното управление, стига то да е в рамките на определени параметри“.

Държавата трябва да контролира с какви купувачи обсъжда „Лукойл“ евентуална продажба, посочи експертът: „Не трябва да се меси в цената на сделката и други търговски условия. Единственото, което ни интересува, е рафинерията да продължи да работи и цените на горивата в България да бъдат конкурентни.

Рафинерията е ключов актив на Балканите. Тя е с капацитет да задоволява доста по-голям пазар от българския. Компании, които искат да бъдат на Балканите, биха проявили интерес – това са всички големи от типа на „Бритиш петролиум“, американски от типа на „Шеврон“, арабски от типа на „Арамко“. Интерес биха имали също компании от Турция и Гърция. Всякакви други фондове и спекуланти трябва да бъдат обезкуражени – от тях дългосрочна полза няма да има. Български предприемачи нямат компетенции да оперират този актив, посочи Росен Христов.

Законодателни инициативи могат да контролират купуването на една такава компания, която е от стратегически интерес за страната. Държавата може да гарантира, че новият купувач ще защитава не само икономическите си итереси, но и тези на българските потребители. Не е неочаквано намерението на „Лукойл“ да се изтелят от България, като се има предвид натиска, който се оказва върху компанията не само в България, но и във връзка с европейските санкции срещу Русия и затягащия се режим както за търговия с петрол, така и за транспортиране на суров петрол, отбеляза бившият служебен енергиен министър.

За „Лукойл“ ще става все по-трудно да оперира на територията на ЕС. Не ме изненадва тяхното намерение да търсят купувач за рафинерията, добави той.

Той коментира и думите на Румен Овчаров, че няма как да има американска база на морето, докато рафинерията е с руски собственик.

Това е в кръга на фантазиите на човек, който е отявлен русофил. Не виждам никаква връзка между американски военни бази и собствеността на рафинерията, каза Христов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени