Connect with us

Импийчмънт

Депутатите с нов удар по Радев, не му останаха длъжни за ветото

Published

on

Комисията по отбрана към НС отхвърли ветото, наложено от президента Румен Радев, върху изпращането на бронирана транспортна техника за Украйна.

Това стана с гласовете на 11 депутати , 4 гласуваха „против“, а въздържал се“ нямаше.

По време на дебата, предшествал гласуването, Димо Дренчев от „Възраждане“ каза, че партията му ще подкрепи ветото на президента. „Трябва да пазим нашите способности такива, каквито ги имаме. Нашето мнение е, че трябва да се запазят тези бронирани средства. Наши са си, нека останат тук“, коментира той и уточни, че държавата може да намери начин да ги ремонтира. Дренчев поиска да види БТР-ите на живо и да разбере как е поддържана техниката през годините.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов увери, че от МВР са им обяснили, че те нямат нужда от тази техника. „Те не са необходими и не могат да служат за отхраната на страната“, категоричен бе той.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поясни, че БТР-ите са на около 40 години, и че експертите в МВР и отбраната знаят по-добре дали тази техника ни е необходима, предава Tribune.

Съветникът по сигурност и отбрана на президента Илия Милушев репликира и подчерта, че държавният глава също работи с професионалисти и в неговата администрация също има специалисти в тази област. Той настоя да „имаме доверие на администрацията на президента“.

Манол Манолов от БСП попита дали не е по-добре БТР-ите да се отстъпят на различни общини в страната, а Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС завърши дискусията с коментара, ченародните представители още от края на месец юни са имали възможност да се запознаят с цялата информация относно БТР-ите, и дебатът за предоставянето им на Украйна се води от шест месеца.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени