Connect with us

Нюзрум

„Могъщият Денков” направи децата ни най-неграмотни в ЕС

Published

on

„Могъщият Денков”, както го нарече Бойко Борисов, не е просто министърът на образованието от май 2021 г. до август 2022 г., по време на когото българските деца влошиха невероятно резултатите си по европейската класификация ПИЗА, като 53% от тях не могат реално да четат в 9-и клас, а 54% нямат елементарна способност да смятат (40% в предишните изследвания по същата програма), пише „19 минути“.

Оказва се, че той е и авторът на Националната стратегия за образованието от 2010 г., която е причината за това трескаво копаене на дъното в просветата ни последните години, което дава тези видими резултати през 2022 г., цитирани в момента от нас и цяла Европа и по които, разбира се, сме най-изостанали в Евросъюза с увеличаваща се разлика.

В епохата на т.нар. Икономика на знанието. Оглавявал е специалната комисия при кабинета Борисов 1 – времето на герберските калинки, създала въпросната стратегия за опростачването и обричането на дълготрайна бедност на българския народ чрез превръщането на децата му в неграмотници.

Изборът на самопроизвелия се академик, който си даде званието, когато стана министър, е на тогавашния просветен министър Сергей Игнатов – също фигура най-меко казано спорна по отношение на управленската си адекватност, дошъл от Нов български университет и уволнен от Борисов поради несправянето си с ресора.

И не е само това. Пак Денков стои като заместник-министър на образованието в кабинета Борисов 2 зад „надграждането” на същата стратегия през 2017 г, както също разкрива Даниел Божилов.

Вече издигнал се до министър през 2021 – 2022 г., Денков увенча делото си и имаме преки международно признати резултати за това чрез класацията на ПИЗА.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени