Connect with us

Timeline

Христо Мутафчиев нападна Денков: Скрихте се като мишка! Срамувам се от вас!

Published

on

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев остро се обърна чрез социалните мрежи към премиера Николай Денков, който вчера не пожела да се срещне с протестиращите творци. Хората на изкуството излязоха за пореден път на масов протест в центъра на София срещу унизителния бюджет за култура – едва 0,4%, предвиден за догодина.

Близо два часа артисти, музиканти, режисьори, писатели, художници, галеристи, читалищни дейци и работещи в библиотеките стояха първо пред Министерство на културата, а след това и под прозорците на Министерски съвет. Нито един министър не слезе да разговаря с тях. Едва по-късно през деня министърът на културата Кръстю Кръстев разговаря с контактна група от протестиращите творци.

„Щастлив съм, че сме заедно! Вчера творците показаха единност и упоритост! БЛАГОДАРЯ ВИ, АРТИСТИ И ПРИЯТЕЛИ! Крайно съм разочарован от Вас, г-н Денков! Посъветваха Ви да се скриете като едни мишки. За Вас и правителството това беше поредният безплатен концерт под прозорците на Министерски съвет. За нас обаче това беше ВИК!
Вик за диалог“, заяви днес шефът на актьорите.

„Господа и дами управляващи, 0,4 не е просто цифра. 0,4 е отношението Ви към цял един сектор и съдбите на всички работещи честно и всеотдайно в него. Срам ме от отношението на Министерството на финансите и подхвърлените от тях трохи към сектора. Толкова гнусно и презрително поведение.

Срамувам се от вас и съветниците Ви, г-н Премиер! Онези мишки, които вчера Ви посъветваха да не излезете при нас…“, написа Христо Мутафчиев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени