Connect with us

Парламент

Скандалът около „Пирогов“ се оказа – гавра! Министърът не е на себе си след тази развръзка

Published

on

Здравният министър закъсня за ресорната извънредна комисия, която трябваше да изслуша уволнения директор на „Пирогов“.

Така председателят проф. Костадин Ангелов беше принуден да започне с почивка. После обаче на самата комисия се събраха изключително много медии и депутати от ГЕРБ и ДБ, които дойдоха на изслушването. 

След появата на проф. Хинков той обясни, че основният мотив за решението му да отстрани д-р Валентин Димитров не са финансови проблеми, а такива със закона за обществените поръчки. 

„Проблемът касае време, когато не съм бил аз министър – става въпрос за фирма за кетъринг, която е сигнализирала още преди случая с Мустафа Емин, защото се заговори, че докладът е заради политическо отмъщение заради съветника на Тагарев“, заяви здравният министър. Той даде пример с доставка за апартура за 70 милиона лева без съгласуване с министъра, за храна чрез пряко договаряне за 998 000 лева без ДДС, както и за консумативи за над 1 милион лева.

Хинков заяви, че има нужда от външна проверка извън минитерството, която да даде становище. Затова документът е даден на АДФИ, ДАНС, Сметна палата, прокуратура и Икономическа полиция.

„Резултатите от тези външни проверки, ще дадат и отговор на въпроса дали д-р Димитров има някакви нарушения или аз съм направил нарушения в моята преценка“, коментира проф. Христо Хинков. Министърът отчете, че болницата не е в добро финансово състояние, въпреки счетводната печалба.

Второстепенно било вземането на кредит от спешната болница.

Председателят на комисията Костадин Ангелов нарече доклада за „Пирогов“ гавра

„С мултипрофилното спешно отделение на болница „Пирогов“ някой е написал, че не отговаря на условията. Това освен гавра с „Пирогов“, не е нищо друго“, коментира още проф. Ангелов. Според него в докладата има субективни изводи с цел да се смени ръководството на болницата.

Директорът на „Пирогов“ се оплака, че не е получил официално одитния доклад  „Лично на мен не ми е връчено копие от одитния доклад. Визираният доклад не ми е връчен официално от министерство на здравеопазването“, заяви шефът на „Пирогов“ Валентин Димитров. Той заяви, че не вижда отстраняването си като политическо

„Мога да си подам оставката, но за мен е отговорност в тази държава да не се правят скандали на гърба на болница „Пирогов“. За мен е отговорност, че когато някой има забележки към някой човек към неговата дейност, той го извиква, поставя му тези забележки. Направен беше опит да бъда махнат от „Пирогов“ под сурдинка. На фона на всичко това нещо колегите от болницата са обедини. Хора, ние всички имаме семейства. Налага ми се последните дни да звъня на моите възрастни родители, баща ми е на 90 години, майка ми на 85 години, за да обяснявам, че синът им не е крадец“, коментира Димитров.

Димитров заяви още, че взетитя креди за болницата е бил глътка въздух и възможност да увеличи заплатите на служители.

От Медицински надзор пък заявиха, че за периода на управление на д-р Димитров няма сериозни нарушения при направени 62 проверки.  Дадени са препоръчки за ценоразписа на болницата. Увеличен е щатът, което означава, че има повече лекари започнали работа в спешната болница и в администрацията.

В крайна сметка с 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по здравеопазване гласува министър Хинков да отмени издадения протокол за освобождаване на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички органи и да информира своевременно Агенцията по вписванията.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени