Connect with us

Нюзрум

Политолози обявиха кой е истинският играч в управлението и кое ще ги спъне

Published

on

Ултиматумите между партньорите не спират. След „Пирогов“, от ГЕРБ-СДС поставихa своите искания и за дерогацията на „Лукойл“. Бойко Борисов обяви, че ако партията му отстъпи по темата с руския петрол, той ще си подаде оставката.

Политологът проф. Румяна Коларова коментира пред Bulgaria ON AIR, че българските политици се държат по най-абсурдния възможен начин, като диалогът за оставките и отиване на избори е нормален във всяка коалиция, но той не трябва да бъде публичен. 

„Единият казва едно, другият казва друго, накрая се случва трето. Нагласата на избирателите може да бъде само отвращение“, смята тя.

По думите ѝ Борисов показва твърдост с посланията си и иска да каже „това няма как да мине, няма как да се случи“. А решението е отстъпка и от двете страни. Решението за руския петрол е взето по искане на ГЕРБ, но по начина, по който ПП искат да го вземат, обърна внимание проф. Коларова.

„Най-важни са отношенията между ПП и ДБ. Проблемът е на всяко едно ниво, не е лидерски. Когато се разклатят краката на един министър, както е с Хинков, атаката ще бъде както от партньора в коалицията, така и от хора от малката коалиция. Може да оцелее само ако се откаже да уволнява директора на „Пирогов“, обясни политологът.

Основният въпрос е колко силен е министър-председателят, на мнение е проф. Коларова. Бранейки своя министър и запъвайки се да го махне, премиерът поема ударите срещу себе си, отбеляза тя.

Проф. Румяна Коларова се надява в Конституцията да бъде променен статутът на служебния кабинет. 

Социологът Добромир Живков споделя мнението ѝ, че се случва буквално пазарене, но и „политическа битка, която очертава непрекъснато променливи граници на разпределение на властовия ресурс в страната“. 

„Това отчасти е извиване на ръце от страна на ГЕРБ и ДПС, за да се запазят територии, които ПП започва постепенно да овладява. Под евроатлантическия похлупак се случват и допълнителни искри в ПП, като изказването на Асен Василев по отношение на здравния министър. Това води до все повече понижаваща се тревожност в обществото. Подобна ситуация не помага за бизнес климата в страната. Политическата класа продължава да губи доверие“, заяви социологът в „България сутрин“.

Живков е на мнение, че в името на стабилността на изпълнителната власт, поне в следващите 3 месеца не би следвало да има министерски рокади. 

„Ако тръгнеш да правиш промени декември или януари, ти показваш слабост. Отново нещата ще стигнат до етап на договаряне и министър Хинков ще запази мястото си. Това управление в момента се базира на много тежък страх на оцеляване и това го спира да прави смислени и дълбоки политики“, подчерта социологът.

Живков каза още, че не толкова бюджетът, дерогацията, Здравната каса или МРРБ ще бъдат потенциален препъникамък до ротацията в кабинета, колкото вероятно това ще се случи с конституционните промени. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени