Connect with us

Нюзрум

Здравният министър ошашави народа, върна старото име на знакова болница

Published

on

„Това не е промяна, а връщане на старото име, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил категоричното становище приживе името „Света Екатерина“ да остане и след него“. Това обясняват от здравното министерство по повод на промяната на името на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в „Света Екатерина“. По думите на ведомството „две обществени подписки, в които личат имената на известни медици, също съдържат аргументи в защита на старото име. Те са изпратени до предишния министър на здравеопазването и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци.

По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване: „протестираме и апелираме да върнете старото й име!“ Писмото е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от мотивите на всички тези  искания са: „Името Света Екатерина бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква.

По настояване на проф. Ал. Чирков освещаването е извършено от Патриарх Максим в знак на увековечаване и това придава особен статут на болницата. По църковните канони и изконни традиции този статут и смяна на името могат да бъдат извършени само от друг Български патриарх“, пишат от Министерство на здравеопзването.

„През годините името „Света Екатерина“ се е превърнало в нарицателно и е разпознаваемо както за пациентите, така и за лекарската гилдия у нас и по света.   

Държим да подчертаем, че на централния вход на болницата е поставена табела, която обозначава, че лечебното заведение е основано от проф. д-р Александър Чирков. Непосредствено над фоайето, под иконата на „Св. Екатерина”, е изложен негов портрет.

Сега, след като е върнато старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на „Проф. д-р Александър Чирков”.

Също така е предвидено изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение.

По този начин ще бъде изпълнена волята на проф. д-р Александър Чирков болницата да се казва „Св. Екатерина” и ще бъде отдадена почит и уважение към известния кардиохирург.

Това са основните мотиви за решението на новото ръководство на Министерството на здравеопазването за възстановяване на първоначалното име на болницата „Света Екатерина“. Този факт получи одобрението на лекари и пациенти и цялостна обществена подкрепа“, пишат още от ведомството. 

Най-четени