Connect with us

Гербери

Борисов проговори за промените в Конституцията, депутат на Слави го отнесе

Published

on

Човек трябва да е специалист в сферата, в която е най-компетентен. Поканил съм Десислава Атанасова и колегата Чолаков – председател на групата, другият на комисията. За да може, ако има детайли, с изключение на 3 март, което съм казал, че няма да подкрепим да бъде местен… Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след гласуването на първо четене на промените в Конституцията.

„Току-що отхвърлихме удължаването. След една седмица второ четене, и на 20-и трето четене“, посочи той сроковете за гласуването на промените.

„Това, което народът е отредил, това работи в момента в парламента. И на мен много неща не ми харесват, много хора не ми харесва, които са тук, но са изпратени от българския народ“, каза той.

„Има неща, с които можем да се съобразим с президентската институция, и относно указите, и между първо и второ четене всички разнопосочни мнения в разговор с нашите партньори неведнъж съм казвал, че по тая тема съм се доверил преди всичко на Христо Иванов. Така че в разговорите с колегите в групата мисля, че ще намерим най-добрия текст“, отговори той на въпроса дали ще се променят текстовете, свързани с президентската институция.

По отношение на мандатите на председателите на върховни съдилища, той посочи, че вероятно ще се намери подкрепа да има само един мандат.

„Ние много интересно използваме становищата на Венецианската комисия. В Прокурорската колегия тя казва да не са повече политиците, ние казваме – нищо, ние ще си ги направим повече. Но между първо и второ четене има малки детайли, които могат да се съобразят и да нямаме проблем. Важното е, че 163 депутати – това, за което ни тричахте от самото начало, трите партии успяха да го постигнат в зала. Учудващо ПП и ДБ не бяха цялата им парламентарна група. Кои са отсъстващите ще видим“, изтъкна Борисов.

„Двойното гражданство за министри, ще настояваме, ако намерим съгласие, трябва да има съгласието на трите партии, според мен трябва да отпадне, защото в тая динамика, поколения българи живеят навън, много успели българи не биха искали да си заменят двойното гражданство, а бихме могли да ги ползваме като министри и те ще бъдат успешни“, смята той.

„Мисля, че трябва да продължим с предоставянето на военна помощ с тази чудовищна война, която се води на нашата граница“, коментира още той.

„Мисля, че особено тези оръжия с отпаднала необходимост, които са повредени, които биха могли да се правят за в бъдеще, да се дадат, спокойно можем да ги предоставим. В същото време много амбициозно и бързо да ги заменим с нови системи, които да покриват и въздушното пространство, както направихме вече със „Страйкърите“, добави той по темата.

Бойко Борисов избухна след журналистически въпрос: „Аз не искам да отговарям за бръщолевенето на Тошко Йорданов. Защото той си позволява да говори глупости и по мой адрес. И не искам да ме питате какво е казало това лице, защото не е вярно“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени