Connect with us

Парламент

Екшън в НС: Искат на входа да има дрегер, депутат лъха на…

Published

on

Скандал и високо напрежение в Народното събрание за пореден ден. Този път ябълката на раздора се оказа въоръжението на страната ни.

На трибуната излезе Ивелин Първанов от „Възраждане“:

„Доживяхме балерините да се произнасят за отбрана. Виждам, че киевската школа по балет е навсякъде, но аз ще карам по същество. За старото оръжие, което било на 43 години. На Гергьовден мина оръжие, което е на 50 години, даже малко повече. България дори и в момента използва въоръжение на повече от 45 години и за това носят отговорност тези, които управляваха досега“, разкрещя се той, при което залата гръмна.

„И да ми спрете микрофона, пак ще надвикам всички. Надвиквал съм 800 души на плаца“, каза той и припомни за смъртта на граничния полицай Бъчваров.

„Ако кажете, че на границата няма опасност за силите ни на реда и за нашите защитници, то вие сте лицемери. Това нямаше да се случи, ако имаше бронирана машина, зад която да се прикрият нашите военнослужещи“, каза той.

По думите му тази опасност не е преминала.

„Да ви припомня, балерини, че дори и в Косово се пазят с бронирани машини. Киевският ви балет обаче може би играе по друг начин“, каза той.

„Все още имаме служители по границата, бежанците минават. Мислете си за следващия инцидент, който ще се случи. Не може всеки доклад, който е свързан с нашата сигурност, да започва с думите Украйна, Украйна, Украйна. Ние сме България“, завърши Първанов.

Преди да ви приканя за реплика, към г-н Първанов, искам да е ясно на залата, че пълна на председателя няма опция за намаляване на звука на микрофона на говорещия. Всички тук сме с нормален слух, призовавам ви да си щадим слуха. Разбирам патоса ви“, включи се Кирова.

На трибуната за реплика се качи Иво Мирчев от ПП-ДБ.

„Г-н Първанов да ви кажа, че не е добре да спекулирате за убития полицай. Никога бронетранспортьори не са били ползвани за това“, поде той, но набързо се обърна към председателката на заседанието – Росица Кирова заради мърморене от страна на Костадин Костадинов от „Възраждане“.

„Спрете да говорите от долу, а кажете името на общинския съветник. Не говорете за балерини, а кажете кой би общинския съветник на „Възраждане“. Ако не поне искайте справедливост на прокуратурата“, каза той, а Костадинов започна да му крещи: „Кажи ти кой заплашва министър!“.

Кирова се опита да въдвори ред, призовавайки лидера на „Възраждане“ да изчака Мирчев да се изкаже и да не подвиква от място.

„Г-н Първанов, никога не са използвани БТР-и на българската граница. Не наказвайте граничарите да влизат в такива машини. Тяхната работа е важна и трябва да ги пазим, но не спекулирайте. Тези БТР-и дори по време на студената война не са били по границата ни. Прокарвате си проруските си интереси. Човекът е загинал, пазейки България“, каза той.

По отношение на ролята на МВР по време на военно положение, отново имахте чиста спекулация. Има ясен доклад на гранична полиция и доклад на МВР, че няма нужда от тези бронетранспортьори. Не използвайте това като аргумент“, каза Мирчев и слезе от трибуната.

Там се върна Първанов, възползвайки се от правото си за дуплика:

„През цялото време се спекулираше, че ще получим нещо, а за това, което МВР подарява, не получаваме нищо. От Мирчев разбирам, че докладите са такива, каквито вие искате. Вашето МВР явно пише всичко.

Разбирам, че някои хора имат различни влечения. Някои харесват животни, други малки деца, трети представители на други планети. Има такива, които харесват фетиши, други садизма. Ако на някого му харесва да бъде бит, поговорете си с някого и ще изпитате емоции като цялата ви киевска балетна школа“, заяви той и напусна трибуната.

Костадинов взе думата след него:

„В хода на тези дебати, които са беше за 5-и път в тази зала, един въпрос не получи отговор – кой ще плати сумата за транспорт. Всичко останало бе казано ясно и категорично и аз нямам какво повече да добавя, Г-н Първанов бе много емоционален и лаконичен, каза си, че това е държавна измяна. Това е така, защото води до намаляване на отбранителния ни капацитет и унищожаване на армията ни“, смята той.

„Кой ще плати транспорта. Освен, че подаряваме милиарди на Украйна, ние ги плащаме и за наша сметка. Миналата година имаше и решение да ремонтираме повредени танкове и БТР-и. Тогава поне украинците си плащаха транспорта. Сега, освен че подаряваме, ами и ще си занесем подаръка. По=голямата част от хората тук обслужват чужди национални интереси.

Украйна е пропаднала държава, която води война срещу собственото си население и провежда геноцид срещу него. Това е държава, която пропагандира нацистки идеаологии. Всичко това в момента е показателно, защото държавната измяна е ситуация, която не бива да бъде толерирана никога повече.

Докато той говореше от трибуната, в залата съпартиецът му Ивайло Чорбов, придружаван и от други депутати от групата, с бързи крачки достигна до мястото, където седеше народният избраник от ПП-ДБ Манол Пейков. Чорбов му налетя, както Пейков си седеше на седалката, но квесторите се намесиха светкавично и осуетиха сбиването.

Не се разбра какъв е конкретният повод за ескалацията на напрежението, а водещата заседанието Росица Кирова възкликна на микрофона „Ама те се бият“ и даде светкавично 15-минутна почивка.

Веднага след нея стана ясно, че поведението на тримата участници в свадата – Ивайло Чорбов, Златанов и Пейков ще бъде разгледано на председателски съвет.

Костадин Костадинов пък поиска вече на входа на Народното събрание да има дрегер, защото камерите и да са успели да хванат стълкновението, не са излъчили алкохолните изпарения.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени